De linde met de hoefijzers

  Het verhaal van de boom van deze week heb ik ontleend aan de rubriek 'Een ons Brabant' van Paul Spapens in het Brabants Dagblad van 18-7-2007. Het betreft het rechter exemplaar van de twee lindes die staan op het adres Broekzijde 11 in Moergestel. Het opvallende aan deze boom is dat er behoorlijke knobbels aan de stam gegroeid zijn. Achter die knobbels zit een verhaal. Het is oktober 1944 als het front tussen de Duitsers en Geallieerden o.a. ligt aan het Wilhelminakanaal tussen de dorpen Haghorst en Moergestel. De Duitse troepen in Moergestel willen goed zicht hebben op de geallieerde activiteiten in Haghorst en bevelen de heer Slootjes om met behulp van hoefijzers een soort klimgelegenheid te maken in de lindeboom. 
In de top komt een plankier en de uitzichttoren is gemaakt. 
De overbuurman van Broekzijde 11 kan mij dit verhaal beamen en hij vertelt dat na de oorlog de onderste hoefijzers verwijderd zijn om te vermijden dat de jeugd gevaarlijke capriolen zou gaan uithalen. De overgebleven hoefijzers zijn langzaam door de boom tot zich genomen en vormen nu de knobbels op de stam. Och, de linde gedijt er goed bij. Een ijzerrijk dieet schijnt de boom goed te doen. Al met al een boom met een mooi verhaal. 
Dank aan Paul Spapens voor het opdiepen van deze petit histoire.
Ik moet nog iets kwijt. Na mijn bezoek aan deze boom ben ik gaan twijfelen of dit verhaal wel berust op een gehele waarheid. Ingegroeide hoefijzers oké, maar waarom zijn er aan de onderkant van de stam meer knobbels dan aan de bovenkant? Daar waren de ijzers toch weggehaald? Wie het weet mag het zeggen. Ik vrees dat een botgeslagen kettingzaag de enige is die echt uitsluitsel kan geven. Maar dat is zonde van deze mooie linde en de kettingzaag!