de verdwenen acacia bij kasteel Nederhemert

De bomenlijst achter in het boek van Gerrit de Graaff, monumentale bomen in Brabant, was jaren geleden de aanleiding eens te gaan kijken bij de ruines van kasteel Nederhemert. Dit kasteel dat net over de Brabantse grens in Gelderland ligt is in het vroege voorjaar in brand gevlogen na intensieve beschietingen door de geallieerde troepen. Het kasteel was een Duits hoofdkwartier. 


Oude foto van de rune van Nederhemert.

Op deze bomenlijst stond een oude acacia vermeld uit ongeveer 1870. Het eerste bezoek was een teleurstelling want het eiland waar de resten van het kasteel op stonden waren vakkundig afgezet. Er moest dus een tweede bezoek volgen. Op 24 april 2005 ben ik terug gegaan. Negen dagen daarvoor was het geheel gerestaureerde kasteel officieel geopend door koningin Beatrix. En ja hoor, net nog voor de brug stond een joekel van een acacia. Het kasteel zag er prachtig uit maar de acacia had zijn beste tijd gehad. De jongste, Sjors, had in no-time zijn weg gevonden naar het hart van de boom. Geen goed teken voor een acacia. Maar goed, toch wel een bijzondere boom qua omvang en leeftijd. 

Op 19 maart 2006 kwam ik min of meer toevallig weer uit bij kasteel Nederhemert. Geen acacia meer. Kort tevoren is de boom waarschijnlijk uit veiligheidsoverwegingen omgezaagd. het is zund, maar wel begrijpelijk. Al is er maar een steen over, zo'n kasteel valt wel weer te herstellen, dat geld jammer genoeg niet voor zo'n oude acacia.