De perenboom van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh is verschillende malen voor langere tijd teruggekeerd naar zijn ouderlijk huis. Het is nooit een van Vincent's sterke kanten geweest om op eigen benen te staan. In 1883 woonden zijn ouders in Nuenen alwaar hij in december weer eens aanklopte aan de deur. De pastorie is te vinden op het adres Berg 26.Loop je de straat uit dan kom je op een plein dat Park heet. Hier staat een standbeeld van Vincent dat kijkt in de richting van de pastorie.

Vincent verbleef hier tot mei 1884 en maakte vele tekeningen in de omgeving van Nuenen maar ook in de ouderlijke tuin. Een van zijn onbekendere tekeningen verbeeldt een oude perenboom 
achter in de tuin.

Een andere tekening is in het bezit van het van Gogh museum in Amsterdam en heet wintertuin. De perenboom staat er nog steeds (2006) maar is wel dood. De dominee heeft mij verzekerd dat het restant zo lang mogelijk zal blijven staan. Rechts ziet u de appelboom. Die is nog steeds in een goede conditie en draagt volop vrucht.

Bovenstaande foto is gemaakt in oktober 2006.Bron: de gids 'Bomen in Nuenen', 70 soorten bomen, 5 km. wandelroute, uitgegeven door het IVN te Nuenen, mij ter beschikking gesteld door Piet van Kuijk uit Nuenen. De tekening van de perenboom door Vincent van Gogh hangt in het Szépmüvészeti Museum te Boedapest.