De klimboom bij het Galgeven

Elk kind heeft zijn favoriete klimboom. Honderden kinderen die net als ik opgegroeid zijn in Maastricht kennen onderstaande klimboom. Deze is te vinden in het stadspark langs de stadswallen net naast de plaats waar vroeger de berenkooi stond en nu nog steeds de verlaten berenkuil.

Mijn kinderen zijn opgegroeid in Midden-Brabant. Ook zij kennen hun favoriete klimboom. Hij staat aan de noordoost punt van het Galgeven. Het gebied rond dit ven is in het bezit van Het Brabants Landschap en ligt op zowel Tilburgs als Oisterwijks grondgebied. 

In het begin van de 19e eeuw werd dit ven gebruikt door de Tilburgse Textielbaronnen om hierin de wol te laten vollen. Dit vollen zorgde ervoor dat het weefsel kromp, waardoor het sterker werd. Toentertijd zijn er een windvolmolen en enkele arbeiderswoningen gebouwd, waarvan nu helaas niets meer te zien is.

Onze klimboom is een forse grove den, overigens de meest voorkomende boomsoort van ons land. Door ouderdom, wind en misschien wel al die klimmende kinderen groeien de hoofdstammen eerst een stuk horizontaal. Dit maakt de boom tot een fraai geheel en uitstekend geschikt om in te klimmen.

Klik op deze regel om een gedicht van Silva Ley te lezen over het Galgeven.