De sleedoorn aan de haven

De sleedoorn is zo'n beetje de stamvader van de pruim. Zij behoren beide net als bijvoorbeeld de kers en de perzik tot de rozenfamilie. In tegenstelling tot de pruim geeft de sleedoorn een vrucht die niet zo maar te consumeren is. Zijn donkerrode tot zwarte uiterlijk (in de herfst) suggereert een heerlijk hapje, maar de vrucht is uitermate wrang en zuur. Dit vermindert iets als de vorst er enkele malen overheen gekomen is. Maar smakelijk is de sleedoornvrucht pas als hij verder verwerkt is. Bijvoorbeeld tot sleedoornjam of het uit de Voerstreek bekende 'Voerdrupke', een jenever van Sleedoornvruchten. 
Zijn bijnaam 'trekkebek' heeft de vrucht niet voor niets gekregen.

Een andere bijnaam is 'zwarte doorn'. Dit omdat de boom doornen heeft. Ik heb het nu steeds over een boom, maar de sleedoorn komt meestentijds voor als struik. Een uitstekende vee-kering indien als haag geplant. Slechts af en toe heeft de sleedoorn de kans uit te groeien tot een volwaardige boom. 

In Oudenbosch staat zo'n sleedoornboom. Hij staat markant aan de kade van de haven. De leeftijd durf ik niet goed te schatten. Ik las op internet dat de boom een jaar of vijftig oud zou moeten zijn. Hij lijkt mij behoorlijk ouder. Doet er niet, het is een mooie boom die je in deze vorm niet snel tegen zult komen.

Informatie over de sleedoorn komt van de internetsite 'Plantaardigheden'.
Dank aan Leo Goudzwaard voor de determinatie.