Een sprookjesachtige beuk in Reusel

Aan alles komt een eind, maar aan het vinden van mooie bomen in Brabant vooralsnog niet. Gisteren in Reusel geweest en weer eens versteld gestaan van de voor mij tot nog toe onbekende bomenpracht. Een mooie eik, een mooie kastanje maar bovenal deze prachtige rode beuk die deze week 'boom van deze week is' op CuBra. De top mag er dan helaas uit zijn, zijn onderstel is fantastisch. Als dikke vingers zoeken de wortels houvast in de grond, een uitstulpende entplaats, wat een grootheid!
Tijdens het fotograferen werd ik omringd door een groep jeugdige Duitse vakantiegangers, waarvan er een uitriep: "Da§ ist ein Mammutbaum". Niet alleen ik was onder de indruk. Kijk zelf maar...
Deze rode beuk is te vinden in het Deken van der Wee park.

NB: op 4 september 2006 kreeg ik een mail toegestuurd van Louis Nagelkerke dat de beuk door vandalen die nacht in brand had gestaan. De brandweer had de zaak geblust. "Ik vrees voor het einde van de boom", schreef Louis. Verontrust ben ik diezelfde dag gaan kijken. Het hele park stonk naar de brandlucht, maar de boom stond er nog. Nadere inspectie doet mij hopen dat het vuur geen blijvende schade aangericht heeft. Mijns inziens is de schade oppervlakkig. Mede omdat de boom gelukkig niet hol is en er dus geen sprake geweest is van een schoorsteenwerking. Ik denk dat er over twee jaar niets meer van te zien is. Wat iemand in Godsnaam bezielt om zoiets te doen blijft mij een raadsel. De eerste foto's die u ziet, zijn van 4 september en tonen de brandschade.