Een tamme kastanje door het dak in Rijen

Aan de Stationsweg in Rijen lag vroeger de leerlooierij van Rompa. In een oud krantenbericht las ik dat hier een boom door het dak zou moeten groeien. Nou komt dat wel vaker dat bomen door daken groeien. Bekend is het Wibra-filiaal in Hengelo. Hier staat middenin de winkel een oude kastanje die keurig door het dak geleid is en boven het dak zijn bladerenkroon heeft. In Maastricht schijnt een restaurant te zijn waar op dezelfde wijze een beuk groeit. In deze gevallen stond de boom er eerst, de bebouwing is er later omheen gezet. Zelf heb ik zo'n geval ook in Maastricht mogen aanschouwen. Het glazen atelier van beeldhouwer Piet Killaars was rond een boom in de tuin gemaakt. 
In Brabant echter had ik tot nu toe nog niet zo'n geval met eigen ogen gezien. Op naar Rijen dus. Waar was de boom? Een overstekende oudere dame om raad gevraagd antwoordde bij de vraag naar het Rompa-terrein, "daar is niks van over hoor, alleen een boom die door het dak groeit van een oud Rompa-gebouwtje". Dat wilde ik horen. Zet de auto maar om de hoek en loop de buurt in naar links dan kom je d'r wel. Zo gezegd zo gedaan. Het Rompa-terrein bleek een pretentieus nieuwbouwgebied te zijn, met inderdaad een klein restant oude baksteen. Met inderdaad een boom door het dak. Het gebouwtje bleek na onderzoek op internet het oude was- en kleedlokaal te zijn geweest van de Rompa-looierij. Het zijn nu twee moderne woningen met een gigantische tamme kastanje van ruim honderd jaar pal voor de deur.

Han van Meegeren

Zo was het ooit


In oktober 2006 ben ik weer eens gaan kijken bij deze kastanje. De bouw rondom heeft de boom geen goed gedaan. De kruin is erg dun. Ik denk dat deze boom het niet lang meer maakt.