De beuk van de Norbertijnerpoort

In 1718 werd de Norbertijnerpoort in de Tilburgse Goirkestraat gebouwd. Hij diende als toegangspoort naar een daarachter gelegen pastorie. De pastoors van het vroegere Tilburg waren vaak Norbertijnen. De abdij van het Belgische Tongerlo had van oudsher een dikke vinger in de pap als het ging om de aanstellingen van geestelijken in deze stad. 
Andersom 'leverde' Tilburg verschillende abten voor diezelfde abdij. 
De poort is een wat vreemd gebouwtje zo op zichzelf. Jaren geleden heb ik wat uren doorgebracht in dit poortgebouwtje. Mijn goede vriend Janis Aarnoutse had er een klein werkplaatsje in waar hij cello en gitaar studeerde en bezig was met de bouw van een klavecimbel.
Loop je door dit poortje dan kom je iets verder door bij een buurtspeelweide met de naam Kerkibo; kerk-kinderboerderij. Op die speelweide staat de boom van deze week. Armand van Gils, secretaris van de Stichting Stadsbomen Tilburg e.o., gaf mij de tip om hier eens te gaan kijken. Het is een prachtige beuk. De enorme hoeveelheid zijtakken lijkt er op te duiden dat de boom door mensenhanden niet vaak aangepakt is. Het is een prachtige wirwar. De boom oogt vitaal al heb ik hem alleen in zijn 'winterstand' kunnen bekijken. Ik schat dat deze beuk van rond de helft van de 19e eeuw is.