Een hemelboom op het Korvelplein

Een Ailanthus altissima, oftewel een hemelboom in de gewone spreektaal, is te vinden op een van de punten van de Frankische driehoek, het Korvelplein in Tilburg. Ailanthus is afgeleid van het Molukse woord voor hemelboom 'ailanto' en altissima betekent 'zeer hoog'. 
En zeer hoog kunnen ze worden deze hemelbomen. 
Zoals zo veel pleinen en parken in Tilburg is ook het Korvelplein onderhanden genomen door de ontwerper Springer. Dit is o.a. te zien aan het gebruik van verschillende exotische bomen. 
De hele dag dendert het verkeer vlak langs de voet van de hemelboom en een groot deel van het wortelstelsel is afgesloten door de teerlaag van de aanliggende straten. Ondanks dat viert de boom zijn honderdjarig bestaan, want hij is geplant in het eerste decennium van de 20ste eeuw. Hemelbomen zijn sterk en opgewassen tegen de stadse aanvallen op hun bestaan. De onderkant van de stam is aan de straatzijde grotendeels hol maar de verschijning is nog steeds majestueus.
Henk Kuiper beschrijft deze boom in zijn onlangs uitgekomen boek 'Tilburg, daar leeft meer dan je denkt' als een van de hoogste exemplaren van het land.