Taminiau's beuk

Taminiau is de achternaam van een bekend doktersgeslacht in Tilburg. Er leeft geen Tilburger meer die niet in zijn stad een dokter met die naam gevestigd had. Anton Taminiau was de tweede Taminiau die praktijk hield in Tilburg. Mijn vader kwam op zijn spreekuur in de jaren veertig toen hij student was aan de economische faculteit in deze stad. Ikzelf meldde mij in 1979 aan bij diezelfde arts. Een zeer karakteristieke man. In zijn spreekkamer waande je je een eind terug in de tijd. Het was er een gezellige rommel van boeken, vergeelde wandkaarten en vele reageerbuisjes her en der verspreid. Later consulteerde ik zijn zoon Paul, die samen met zijn vader praktijk hield in het oude familiehuis Heuvel 38.
Een bijzonder huis dat huis van de Taminiau's. Er klopt iets niet aan. Het is een statig herenpand, maar het lijkt alsof er met de botte bijl een stuk afgehaald is. Later bleek dat dit niet alleen lijkt maar ook zo is. Op onderstaande foto kun je zien hoe het huis in zijn originele staat 
er uit zag.

Aan de rechterkant van het huis van de buren liep de tram naar Goirle. 

Tilburg moest mee in de vaart der volkeren en de allure krijgen van een echte stad. Dus werd in 1913  het huis van de buren van Taminiau, de familie Houben, gesloopt. Maar ook de helft van het pand van Taminiau kreeg te leiden onder de schaalvergroting van de stad en werd in 1958 afgebroken. De statige villa werd een geamputeerd bouwsel, met een blinde muur en een hele lange maar zeer smalle tuin er achter. Het staat er nog steeds. Anton Taminiau is helaas enkele jaren geleden overleden en zijn zoon Paul is met zijn praktijk vertrokken naar nieuwbouw vlak achter het oude huis. In het voormalige dokterspand zit tegenwoordig een cafécomplex. De schutting van de lange, smalle tuin is verdwenen, en de tuin is nu een  strook openbaar groen met daar in, de fraaie beukenboom die eerst de grote tuin van Taminiau sierde. Hij staat wat vreemd dicht op alle nieuwbouw, maar is vol zelfbewustzijn aan zijn nieuwe levensfase begonnen. 

(Met dank aan de opmerkzaamheid van Jos de Vet, die zag dat het door mij aangehaalde jaartal van de gedeeltelijke sloop van het pand niet kon kloppen. En dank aan Ronald Peeters van het RHCT voor het geven van het juiste jaartal: 1958)

Heuvel 38 nu.

De betonnen paaltjes markeren de grens van de vroegere tuin.