Besneden bomen in Boskant

 Op zoek naar een bijzondere boom in Eerde, reed ik langs het plaatsje Boskant behorende bij de gemeente St. Oedenrode. Plotseling zag ik in de bosrand een gigantische dode stam van een boom staan. Natuurlijk onmiddellijk gestopt en teruggelopen naar deze kolos. Bij aankomst bleek het een holle stam te zijn van wat ooit een gigantische boom moet zijn geweest. Ook was hij op verschillende plaatsen voorzien van houtsnijwerk en ingekerfde spreuken.

Achter deze stam begint een pad dat bewust overkoepeld wordt met vlierstruiken. Ze zijn zorgvuldig gebogen zodat met de tijd een tunnel van groen zal ontstaan.

Op het einde van dit pad kom je op een groter pad omgeven door populieren. Een van deze bomen is ook bewerkt.

Bij terugkomst aan de weg, zag ik dat aan de overkant ervan ook verschillende boomstammen opgesteld stonden. Ook deze bleken bewerkt te zijn, evenals de stronken bij het huis er tegenover.

latere toevoeging:

Van de heer Wim van der Wouw kreeg ik onderstaande mail gestuurd met enige uitleg over de grote boom langs de weg:

Geachte hr. van Meegeren.
Als gepensioneerd terrein beheerder bij de stg.,,Br.Landschap" bekijk ik regelmatig levende en dode bomen, maar ook foto's hiervan.
Zo zag ik bij Cubra de door u gemaakte foto aan de Boskant te St.
Oedenrode. De geschiedenis van deze gewezen boom is mij bekend. Het is een restant van de dikke boom van het landgoed Haanwijk te St. Michielsgestel, die ik persoonlijk door de firma Weytmans heb Laten vellen omdat hij versleten was, en erg veel gevaar opleverde door uitbrekende dikke dode takken. Een gedeelte van de stam die helemaal hol was en een omtrek had van 7 meter, heeft lang voor het huis van Weytmans in Udenhout gelegen. Een gedeelte van de stam, is geschonken aan de hr. Sonnemans die woonachtig is
aan de Boskant, [gem. St Oedenrode] die ook  het houtsnijwerk heeft gedaan.

Met vriendelijke groet, Wim v. d. Wouw