Verhalen uit de Kivietsblek
door Wim van de Wouw

 - Een onderdeeltje van kamp Vught -  

In de Scheibaan, de vroegere gemeentegrens tussen Oisterwijk en Haaren, is in mijn levensloop veel veranderd.

Kwam men vroeger van de richting Oisterwijk, behoorden de eerste gebouwen in de Scheibaan tot het jeugdvakantieoord ,,Roezemoes” het latere vakantieoord ,,De Staalberg” en thans asielzoekerscentrum.  
Roezemoes was echter veel kleiner van opzet.
Roezemoes werd gerund door de familie Wolterbeek, echte nazi's, wat in de oorlog wel tot uiting kwam

Het tweede huis met vakantiegebouwen met de naam ,,Contento´ werd gerund door de familie van Heck von Hagenlúken, dit vakantiebedrijf  heeft later de naam ,,De Waterput” gekregen.

Mevr. van Heck von Hagenlúken heeft later nog jaren aan de Posthoornseweg gewoond, er werd beweerd dat zij een vroegere ,,markentenster” was in het Duitse leger in de eerste wereldoorlog. Zij is ruim honderd jaar oud geworden in een verzorgingshuis in Boxtel.

Tussen deze twee vakantiebedrijven in, stond diep in het bos nog een zomerhuisje, dat met het aangrenzende bos en een ven, met de naam,,Duinven”, eigendom was van de familie Adriaanse- van den Dungen, die een kapperszaak hadden in de Koestraat in Tilburg.

Dit zomerhuisje was zonder toegankelijke beperkingen, van uit de Scheibaan bereikbaar.
In de nazomer van het laatste oorlogsjaar, is het nog even gebruikt als onderkomen voor enkele personen uit het verzet, wat echter door de eigenaar niet werd gewaardeerd.

Toen omstreeks 1946 het voormalige concentratiekamp ,,Vught” werd gesloopt, schijnt er ook een verkoping gehouden te zijn van de sloopmaterialen.
De betonnen afrasteringpalen met prikdraad, die het bos van wijlen de familie Adriaanse-van den Dungen al van af die tijd ontsieren, zouden daar gekocht zijn, dus ook afkomstig van het voormalige concentratiekamp Vught.

Toen in 1946?? dit raster werd geplaatst, kwam ik; omdat ik met paard en wagen de melk voor de melkfabriek bij de verderop wonende boeren aan de Rozepdreef moest ophalen regelmatig door de Scheibaan, en zag ik het plaatsen van het raster.

De palen waren toen nog niet ingekort, en waren aan de bovenkant gekromd, en werden voorzien van gebruikt prikdraad, dat zoals werd beweerd eveneens afkomstig was van het concentratiekamp ,,Vught”.
Het bos leek een kamp geworden te zijn, het raster ontsierde het hele bos.
Na enige tijd hebben ze, naar zoals toen werd beweerd, onder druk van de gemeente Oisterwijk de palen onthoofd, en ingekort, tot de proporties zoals ze nu nog langs de scheibaan zijn te aanschouwen.
Aan de perceelsgrens met het vakantieoord ,,Duinven” zijn de palen nog in de oorspronkelijke staat. 
Het zomerhuisje staat er schijnbaar nog.
De vroegere eigenaren, de fam. Adriaanse die geen kinderen hadden, zijn al jaren dood.
Wie nu de eigenaren zijn is mij niet bekend.
Wij hadden van de Fam. Adriaanse toestemming om in het Duinven te zwemmen, ook de fraters kwamen daar regelmatig zwemmen, ook zij hadden toestemming.

Het ,,Duinven” is volgens mij een ringven, een z.g. ,,Pingoruine” d.w.z. een ven dat in de ijstijd ontstaan zou zijn door een steeds aangroeiende ijslens in de bodem, die door dat aangroeien de bodem omhoog drukte, tot die open barste en zo een soort ring van naar buiten gedrukt zand deed ontstaan.
Toen het ijs ging smelten, ontstond er een waterplas omringd door een zandwal.
Door vergravingen in het verleden, is plaatselijk de ringwal verdwenen.

Als het waar is, wat ik aanneem, dat het raster afkomstig is van het voormalig concentratiekamp ,,Vught” staat er dus in Oisterwijk een restant van.
Om deze wetenschap niet verloren te laten gaan,  heb ik dit beschreven.

Ik ben op mijn herinneringen en de beweringen van toen uitgegaan, het is ook voor mij al zo lang geleden. Ik dank mijn schepper voor mijn goede geheugen.

Oisterwijk 29 Januari 2005
W.v.d. Wouw

,,Kivietsblek” Nemerlaerweg 2.