B i j z o n d e r  n a t u u r l i j k
door Wim van de Wouw

 - Lente (2) -

De dagen zijn gelengd en de tijd verzet, dus na het avondeten was ik weer eens te veld gegaan, zomaar wat zwerven door de natuur, de camera bij me om mooie en bijzondere dingen vast te leggen.

Het begon al direct toen ik een eindje van mijn huis was en de Maagdenpalm, met de mooie blauwe bloempjes zag bloeien tussen de opkomende Voorjaarszonnebloem


Maagdenpalm

Zij groeien beide in een houtwal die nu gesierd wordt met het blauw van de maagdenpalm, en over een weinig tijds door de gele kleuren van de Voorjaarszonnebloem.

De in bloei staande Es waar ik onderdoor loop, is van het mannelijk geslacht, dus in het najaar geen zaden die naar beneden dwarrelen als klein wentelwieken, daar zorgt de vrouwelijke boom een eindje verderop voor.

 
Bloeiende es

De Es ,,Yggdrasil” was de levensboom uit de Scandinavische mythologie, en was de schenker der wijsheid, want aan zijn wortelbronnen dronken de goden het zuivere water der wijsheid, om kennis te bekomen en hun godinnen weefden en sponnen aan het lot van de mensheid.
Bij oude waterputten stonden vroeger heel dikwijls essen , want zo werd beweerd, hun wortels zouden het water zuiveren.

Verder gaande zie ik aan de slootkant de Koningsvaren zijn opstanding vieren, na lange maanden rust in de donkere schoot van moeder Aarde, nu ziet hij er nog ingepakt en sober uit, maar hij zal groots uitgroeien met zijn gevederde bladeren en daar tussen de mooie bruine bloeiaren met ontelbare sporen, die de taak hebben hun bijdrage te leveren aan het voortbestaan van de soort.

Tot voor een tiental jaren terug was de Koningsvaren bedreigd, om dat de plant veel geroofd werd uit de natuurgebieden, omdat zijn wortelstelsel heel geschikt was gebleken om gebruikt te worden bij de teelt van orchideeën, dit is gelukkig verleden tijd.


Koningsvaren

Door een klein en nat weilandje, waar je in de zomer van de heerlijke geur van het Reukgras kunt genieten, beland ik op een perceel jonge heide, het terrein, dat tot 1954 betond uit heide, met hier en daar een vliegden, is in dat jaar, als compensatie beplanting voor een gerooid hakhoutbos beplant met Corsicaanse dennen, die enkele jaren geleden geveld zijn.
Daarna is het geplagd, en weer aan de natuur overgegeven, wat resulteerde in massale terugkeer van struik en dopheide, waar ook de mestkever achteruitlopend de konijnenkeutels weer in zijn holletje rolt, om er in zijn broedkamertje eieren bij te leggen, zodat de uitgekomen larven zich er te goed aan kunnen doen, en zo na hun gedaantewisseling als volwassen kever hun ondergrondse woning zullen verlaten. om hun eigen ondergrondse woning in te richten, voor weer een nieuwe generatie.

Als men zo'n mestkever met een keutel ziet rollen, en men draait hem om zie je dikwijls zeer kleine roodbruine mijtjes aan de onderkant van de kever zitten, die zouden als dank voor hun transport naar een nieuwe voedselplaat de mestkever schoon houden, althans zo beweert men.


Mestkever

De kever kreeg ik niet te zien, maar zijn holletje wel, zoals je op de foto kunt zien, de foto van de kever, is gemaakt door een voor mij onbekende fotograaf.

 
Holletje van de mestkever

Verder zoekende naar lenteverschijnselen zie ik een hagedis zich koesteren in de lentezon, zij heeft zich neergezet, op een hoop zand, dat door welk dier weet ik niet afgelopen winter is opgewoeld.
Ik spreek mijn gedachte uit dat het de levenbarende hagedis is [Lacerta vivipara], waarvan ik weet dat die hier voorkomt, deze hagedis legt geen eieren, de jongen komen reeds in het lichaam uit het ei, waarna de hagedis haar jongen ter wereld brengt.

 
Levendbarende hagedis

Tot mijn verassing ontdek ik een exemplaar van het sporenplantje,, Moeraswolfsklauw, ik ken het plantje, want ik heb het meerdere malen gevonden, maar nog nooit in dit terrein, het ziet er nu nog minuscuul en sober uit, maar over een tijdje zal een mooi bloeiaartje bezet met sporen zich verheffen, die hopelijk voor uitbreiding van deze soort zullen zorgen, maar dat kan ik U nu jammer genoeg niet laten zien.


Moeraswolfsklauw

Ik zal de vindplaats dan ook melden bij de beheerder, het plantje is beschermd en zeldzaam, alhoewel in enkele andere natuurterreinen talrijk.

Dan als een deken liggend op de grond is het Gaffeltandmos[?] ,het lijkt een minibos, maar welke levensvormen schuilen daar in die dichtheid van deze sporenplant? 


Mos

En op de rottende boomstronk aan de slootkant weer een ander soort mos, de naam is mij niet bekend, wat echter niet afdoet aan mijn beleving bij het bewonderen van deze schepping.  



Mos op een boomstronk

De zon daalt, en ik maak nog gauw een paar foto's van de mooie Zegge die in bloei staat, de mooie zwarte aar van deze plant, die behangen wordt door de gele stuifmeelbloemjes is elk voorjaar weer een lust voor het oog.


Zwarte zegge


Zegge

Als toegift zie ik nog de groene blaadjes ontluiken van een Heksebezem, hoog in een berk, een schimmel schijnt de oorzaak te zijn van deze vergroeiing.


Een heksebezem

Vergis u niet bij het zien van  Heksebezem , het is geen Maretak, die moet U zoeken in Limburg, op populier en fruitbomen, wordt ook ,,Vogellijm” genoemd en is een parasiet, waarvan het plakkerig zaad wordt overgebracht door vogels, die de zaden van de plant eten.

Een of ander insect heeft mij gestoken, dus pluk ik nog snel een handje, ,,Hondsdraf” en wrijf daarmee de jeukende plek in. Een oud en goed recept.

 
Hondsdraf

En als God belieft zou mijn vader gezegd hebben: Tot de volgende keer. Houdoe

W.v.d.Wouw