Belevenissen van een Juffertje in 't Groen
door Anouk Reefman
  

 

Vos in een wonderbaarlijke beeldvorming


Waar ik mij bijzonder over verbaas, is het wederom -antieke- beeld van de vos, zoals “hernieuwd” in de publieke belangstelling. Een gemiste kans voor met name geschreven media? Wel aankondigen dat er nu de unieke mogelijkheid bestaat om mee te kijken in de Loosdrechtse vossenkraamkamer (www.volgdevos.nl), maar dat er verder geen aandacht is voor juist Haar rol als kwalitatieve milieumeter?
Ik geef toe dat RESORPTIE in eerste instantie ingewikkeld uit te leggen valt, zeker voor en door leken. Als sociologe schaar ik me bij deze laatste groep. Maar wat betreft beeldvorming en invloed van de media heb ik wel wat in de pap te brokken. RESORPTIE heb ik leren zien als juist een wonderbaarlijke feminiene eigenschap, die kracht en kansen biedt om het eenzijdige beeld en beleid over de vos, evenwichtiger bij te sturen.
Kort gezegd komt RESORPTIE bij de vos (maar ook bijvoorbeeld bij de das), neer op het vrouwelijk vermogen om VOORAFGAAND AAN DE GEBOORTE het aantal jongen aan te passen aan met name het beschikbare voedsel binnen het territorium. Inderdaad vindt dit proces voor mensen onzichtbaar plaats in de baarmoeder, alwaar het ‘teveel’ aan embryo’s terug in de bloedbaan wordt geresorbeerd. (i.t.t. tot bv. Absorptie, trek een vergelijk met de werking van het vaatdoekje in een plas water).
Helaas, is of komt biologisch wetenschapper Jaap Mulder daar niet over aan het woord in het twee pagina’s grote artikel van Caspar Janssen (VK,18 Mei 2011, rubriek UITGELICHT). Dit is vreemd, getuige het spotten van Jaap zijn allereerste Life vos in het duingebied van Nederland. In die uitgestrekte regio is de vos en de kracht van RESORPTIE namelijk decennia lang uitvoerig bestudeerd door vooraanstaand  bioloog en vossenexpert Gerritjan de Bruyn en in zijn kielzog generaties Leidse studenten. Het zou me niets verbazen als ook Jaap Mulder uit deze stal afkomstig is. Een onderbouwde toelichting op resorptie en de vossenvrouwtjes ontbreekt (alweer). Is er een beperkt aantal woorden gereserveerd ter publicatie, of was de interviewer snel klaar met de vosjes na de aankondiging van deze zgn. webcam wereldprimeur? Wat heet in vossennaam nog wereldkundige informatie in een artikel met de trendy kop: DE VOS ALS NIEUWSTE REALITY-STER? Wellicht iets dat een stap verder gaat dan het benoemen van de geijkte zwervende rekels, het onderscheidend verschil in perceptie van de vos door de mens in de stad dan wel op het  platteland, of het gegeven dat men de vos nu wel mag ‘’bestrijden’’, maar niet bejagen?
Het rare idee dat als we vossen bestrijden (gif, de klem etc.) of bejagen (piefpafpoef), we er dan ook minder in aantal overhouden, staat haaks op het natuurlijk gegeven van resorptie. Het naadloos en vanzelfsprekend voorbijgaan aan het resorptie fenomeen van de vossenvrouw, dient derhalve een ander belang.
Mevr. drs. A.E.Reefman.