INHOUD DODENAKKER
HOME

BRABANTS

AUTEURS
TEKSTEN
INTERVIEWS
SPECIAAL

DDe teksten op deze pagina's zijn voor het overgrote deel ontleend aan 'Waar Ligt Poot? - Over de dood en de laatste rustplaats van Nederlandse en Vlaamse schrijvers', van Hans Heesen, Herry Jansen, en Ed Schilders; uitgeverij De Prom, Baarn, 1997.Toon Kortooms (geboren op woensdag 23 februari 1916 in Deurne) overleed op vrijdag 5 februari 1999 in zijn woonplaats Bloemendaal.

Kortooms is de auteur van circa dertig romans en verhalenbundels, waarvan Help! de dokter verzuipt, Mijn kinderen eten turf, en Beekman en Beekman de bekendste zijn. De trilogie Beekman en Beekman ontstond uit een feuilleton dat Kortooms schreef voor het Dagblad Oost-Brabant, en werd de best verkochte Nederlandse roman (2 miljoen exemplaren volgens uitgever Gottmer).

Kortooms werd op vrijdag 5 februari overeenkomstig zijn laatste wil begraven op het kerkhof van Griendtsveen, in de Peel, waar zijn ouderlijk huis stond. Op die begraafplaats wilde hij rusten, daar waar ook zijn broer Walter 'onder een berkenboom' begraven ligt. Het Brabants Dagblad meldde: 'De uitvaartdienst was van een eenvoud en blijmoedigheid die zo tekenend was voor hem.'

In 1991 werd voor de Openbare bibliotheek in Deurne een buste van Kortooms onthuld, vervaardigd door Jos Reniers. De meest verkochte schrijver van Nederland werd op het NOS-journaal door de spreker van dienst consequent Toon Kort˛˛ms genoemd.