Foto's: 
Han van Meegeren


 

De Eerste Begraafplaats van Athene

 


Midden in de drukke hoofdstad van Griekenland ligt de uitgestrekte gemeentelijke begraafplaats. Het is een van de oudere begraafplaatsen van de stad. Volgens de Grieks-Orthodoxe kerk moeten overleden mensen begraven worden, crematie is uit den boze. In zo'n grote stad als Athene is echter weinig ruimte. Dus heb je geen vermogende familie of heb je geen mausoleum met eeuwigheidswaarde kunnen bouwen voor jouw botten, dan wordt je na drie jaar geruimd en jouw botten verdwijnen in een ossuarium op hetzelfde kerkhof. Ruimtebesparend, dus effectief!
Op de Eerste Begraafplaats van Athene liggen verschillende beroemdheden zoals Melina Mercouri en niet te vergeten de Duitse archeoloog Dr. Heinrich Schliemann. Dé man als het ging om opgravingen in de tweede helft van de 19e eeuw. Hij herontdekte onder andere Troje en Mycene, maar oogstte later wel behoorlijk wat kritiek over zijn opgravingsmethodes en bestemmingen van de door hem opgegraven schatten. De kritiek op Schliemann was dat hij vooral in de eerste jaren van zijn graafperikelen meer aan het schatgraven was dan archeologie bedrijven. In ieder geval heeft hij op deze begraafplaats een statement achtergelaten. Een mausoleum in de vorm van een Grieks tempel met rondom taferelen uit de heroïsche geschiedenis van Griekenland. En natuurlijk niet te vergeten zijn buste.
De Eerste Begraafplaats is een oase van rust in het mierennest dat Athene heet. Een combinatie van fraaie bomen en oogstrelenede grafmonumenten staat garant voor een aangenaam bezoek.

Han van Meegeren

Monument voor de hongerslachtoffers in Athene in WOII

Het ossuarium

Tempeltje van Schliemann

Buste van Schliemann