INHOUD RKJW
CUBRA HOME

 

Jos Naaijkens

UIT DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN DE TILBURGSE DRUKKERIJ R.K. JONGENSWEESHUIS


ik lees al

 

 

 

Zo maar een item uit zo maar een boekje van het Jongensweeshuis…

Deeltje 10 van de leesmethode ‘ik lees al’ is uitgegeven in 1935. We zitten volop in de periode van het ‘Rijke Roomsche Leven’. En dat zullen we weten ook… 

 

Op bladzijde 20 e.v. staat het relaas van Frits.

Frits is voorbestemd om pater te worden. Er staat letterlijk in de tekst: “Frits moet pa-ter wor-den, maar daar-voor moet hij eerst groot zijn”. De ouders halen alles uit de kast om maar de droom van Frits te kunnen verwezenlijken. Zelfs Sinterklaas draagt zijn steentje bij. Hij ‘rijdt’ een toog (een lang gewaad), een bonnetje (een vierkant hoofddeksel - spreek uit: bonnčtje) en een groot kruis.

Is het wel écht een droom van Frits? Wordt hem de gang naar het klooster wellicht aangepraat? Is het niet de verregaande trots van de ouders een zoon in het klooster te ‘hebben’?

 

Frits klimt op een stoel en waant zich een geestelijke op de preekstoel. Twee zusjes en een broer fungeren als ‘beminde gelovigen’.

 

 

 

Een fragment uit de ‘donderpreek’:

 

 

Niets is voor de ouders te veel. Er wordt een andere lade opengetrokken. Een pater Kapucijn met een lange baard en blote voeten komt op bezoek.

Karel, het broertje van Frits, is erg onder de indruk van deze kloosterling. Zeker nadat hij van hem een mooi prentje gekregen heeft.

 

 

 

Moeder speelt er meteen op in en koopt voor Karel een bruin habijt met een wit koord. Elke zondag loopt het ventje pontificaal in zijn outfit te pronken. Een baard is uiteraard nog niet aan hem besteed. En zijn voeten moeten nog wat groeien om met blote voeten door het leven te kunnen gaan.

 

 

 

Op een zondag gaan de kinderen processie ‘spelen’. Karel heeft een beeldje van de H. Antonius in zijn handen. Zus Helma heeft haar zakdoekje aan een stok gebonden. Deze attributen stellen een vaan voor. Kijk vader en moeder eens trots zijn…

 

 

 

 

Bronnen

Jos.M.Reijnders en N. Doumen, ik lees al No. 10, Tilburg, 1935 (Drukkerij R.K. Jongensweeshuis Tilburg).

Caesarius Mommers & Ger Janssen, Zwijsen een passie voor uitgeven, Tilburg, 1997 (Uitgeverij Zwijsen B.V.).

Karen Ghonem-Woets, Boeken voor de katholieke jeugd. Verzuiling en ontzuiling in de geschiedenis van Zwijsen en Malmberg, Zutphen, 2011.