INHOUD RKJW
CUBRA HOME

 

Jos Naaijkens

UIT DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN DE TILBURGSE DRUKKERIJ R.K. JONGENSWEESHUIS


 

Schrijfmethode De Pen

 

 

Onder redactie van frater Sigebertus Rombouts verschijnt in 1949 schrijfmethode ‘De Pen’. De naam staat voor:

“Door Eenvoud Practisch En Net”

 

“Er wordt allemachtig slecht geschreven…” De beginregel van de introductie. Een gedeelte van deze inleiding is overgenomen uit de krant ‘De Linie’ van 27 februari 1948. De ‘schoolmeester’ weet wat hem te doen staat…

 

 

 

‘De Pen’ is een methode voor voortgezet schrijven. Rombouts pleit ervoor om bij het aanvankelijk schrijfonderwijs gebruik te maken van de schrijfreepjes van Versteeg behorende bij de methode ‘echt lezen’.   

 

    

Schrijfreepjes bij ‘echt lezen’.

 

Velen zijn opgegroeid met onderstaand zogenaamde koordschrift. Het schrift heeft haar naam te danken aan het ontbreken van dik en dun verschillen. De lijn is net als bij een koord overal even dik. In eerste instantie wordt het koordschrift met rechtopstaande letters en cijfers geschreven. Later heeft men lichthellend verbonden schrift toegepast. Het wordt met een voortgaande hand geschreven wat de juiste lichaamshouding ten goede komt.  

 

 

Koordschrift.

 

In de uitgebreide handleiding vinden we een uiteenzetting m.b.t. het aanleren van dit schrift. Op de pagina’s 103 t/m 107 staan opmerkingen over dit alfabet. Kanttekeningen over o.a. het schrijven onder een hoek van 30 graden (goed voor een natuurlijke en hygiënische lichaamshouding), schrijven met een stompe afgeplatte pen, de afstand tussen de letters, de ophaal van sommige letters en de hoofdletters.                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

De tekst van de handleiding is geschreven door frater Sigebertus Rombouts. De voorbeelden zijn van de fraters Justus van den Boom (Schinnen, 1914) en Vincenzo de Kok (Tilburg, 1911).

 

 '

  Schrijfvoorbeelden.

 

Op 2 februari 1950, een jaar na het verschijnen van methode ‘De Pen’, vindt het gouden kloosterjubileum van de auteur plaats.

 

 

 

 

Op 2 februari 1960 is het diamanten kloosterfeest aan de beurt.

 

 

 

Bron: ‘Limburgs Dagblad’ (11 december 1962).

 

Bronnen

Fr. Sig. Rombouts, Handleiding bij de schrijfmethode De Pen, Tilburg, 1949.

Caesarius Mommers & Ger Janssen, Zwijsen een passie voor uitgeven, Tilburg, 1997.

www.delpher.nl