INHOUD SCHOOLJAREN
INHOUD DALDEROP
HOME
TEKSTEN

AUTEURS

BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Herinneringen uit mijn schooljaren in de oorlog - Voorwoord

Ed Dalderop

 

 

Toen onze oudste zoon voor een paar jaar naar Japan was uitgezonden, hield ik voor hem en zijn vriendin de familienieuwtjes bij in twee- of driewekelijkse e-mails.

Dat werd zo nog een heel boekwerk op den duur, ik begon zelf plezier te krijgen in het schrijven.

En toen we samen een week bij hen in Tokyo logeerden liepen de bijschriften bij de foto's dan ook uit op een uitgebreid reisverslag van wel veertig pagina's.

Met mijn 67e stopte ik uiteindelijk helemaal met werken - ik werkte al een tijdje maar gedeeltelijk - en toen ons eerste kleinkind zich aankondigde, begon ik voor haar wat herinneringen op te schrijven, mededelingen in de trant van: "Toen opa jong was".

Natuurlijk schreef opa voor een belangrijk deel ook voor plezier.

Dat werd de start van een alsmaar uitdijende set memoires, en niet alleen maar uit mijn vroegste jeugd.

Ze waren zuiver voor intern familiegebruik bedoeld, en ook mijn kinderen reageerden verrast, omdat er veel bij was waarvan er eerder nooit aanleiding was geweest dat te vragen of te vertellen.

Soms liet ik ook oude vrienden of klasgenoten wel eens de stukken lezen waarin wij samen figureerden, en zo belandde een gedeelte ook bij Ed Schilders en de web site Cultureel Brabant

Dat was de aanleiding tot de veronderstelling dat de verhaalgedeelten uit mijn kinderjaren ook voor andere tijdgenoten of belangstellenden interessant zouden kunnen zijn.

Vandaar dat ik er voor dat doel graag mijn schoolperiode uitgelicht heb ter wat verderreikende publicatie.

Mijn voornaam Elles - al lang in de familie - heb ik tot mijn spijt gaandeweg moeten prijsgeven omdat alsmaar meer vrouwen en meisjes er zich meester van maakten - zodat ik steeds vaker, in brieven of bij doorlichtingen en zo, werd aangesproken of opgeroepen als "Mevrouw Dalderop". Voor de bekenden-van-toen moet ik dat tevoren even ophelderen.

Misschien doet het sommigen plezier zich die tijd (weer) de geest te kunnen halen.

En mocht het lezers brengen tot aanvullingen of opmerkingen, of misschien tot verontwaardigd protest, dat hoor ik dat graag van hen.

Echte fouten worden natuurlijk verbeterd.

Ed Dalderop