INHOUD BOEKEN OP ZONDAG

INHOUD ED SCHILDERS

HOME


PRINT PAGINA

Deze column verscheen eerder in de Volkskrant.

 

Ed Schilders

Aardbeien

 


Van Baerle

Lezen is verzamelen. Lang voordat hij letters had, las de lezer aren. Tegenwoordig worden aardbeien 'geplukt', maar toen P.C. Hooft nog leefde - hij stierf op 21 mei 1647 - werden ook de aardbeien nog 'gelezen'.

Hooft werd ziek toen hij vanuit het Muiderslot naar Den Haag was gereisd om op 10 mei de begrafenis van Frederik Hendrik bij te wonen. Hij kwam er niet meer bovenop, Hooft.

Caspar Barlaeus was een groot geleerde en een goede vriend van Hooft. Hij werd ziek in november 1647, een half jaar na de dood van zijn vriend. Hij kreeg last van wat men toen 'melancholie' noemde, een depressie met merkwaardige bijverschijnselen: hij dacht dat hij van stro was, en dat hij daarom niet in de buurt van vuur mocht komen. Anderen zeggen dat Barlaeus meende dat hij van boter was, en dat hij vreesde te smelten als hij in de zon kwam.

Barlaeus stierf op 14 januari 1648. Zijn lichaam werd in een put gevonden. De geschiedschrijving aarzelt tussen een ongeluk en zelfdoding maar is het erover eens dat het gemis aan Hooft de belangrijkste aanleiding was. Ik wil daar iets aan toevoegen.

Er zijn veel brieven van Hooft waarin hij in de loop der jaren zijn vrienden uitnodigt naar het Muiderslot te komen en te genieten van wat hof en bongerd voortbrachten. Al naar gelang het seizoen worden de vrienden verleid met rijpe pruimen, gelokt met kweeperen, en gesommeerd om 'instede van de boeken de aerdbezen te helpen lezen.' Barlaeus was altijd van de partij.

Nu kwamen die brieven niet meer. Het was de eerste zomer zonder Hooft geweest. Barlaeus werd er melancholisch van. Hij miste zijn vriend, en soms meende hij dat hij van slagroom was.

Dan miste hij de aardbeien.