INHOUD BOEKEN OP ZONDAG

INHOUD ED SCHILDERS

HOME


PRINT PAGINA

Met dank aan Elie van Schilt

 

Ed Schilders

Getty & Breton


de Volkskrant - 19 april 2003

'Oliemanager en hippie', dat waren slechts twee van de vele kwalificaties die we afgelopen week in de kranten konden lezen met betrekking tot John Paul Getty, die op 17 april op 70-jatige leeftijd overleed. Getty's excentrieke en bij vlagen dramatische levensloop werd in alle necrologieën ruimschoots in herinnering geroepen. Hij was immers de zoon van Jean Paul Getty, de oliemiljonair die vanuit hotelkamers overal ter wereld zijn imperium bestierde en daarmee een van de rijkste mensen ter wereld werd, de latere stichter ook van het Getty Museum in Malibu. De zoon, John Paul, zal in de herinnering van velen ook nog gekend zijn als de vader wiens zoon door Italiaanse maffiosi ontvoerd werd, waarna opa Getty weigerde het losgeld te betalen, maar het wel aan de vader wilde lenen, à raison van 4 procent rente.

John Paul Getty was ook een filantroop, die ongeveer 200 miljoen euro doneerde aan goede doelen. Wat ons vandaag echter vooral interesseert is zijn passie voor oude boeken. Nadat Getty, van geboorte Amerikaan, in Engeland was gaan wonen, stichtte hij een privé-bibliotheek die menig boekenliefhebber zal doen watertanden. Zijn boeken bracht hij onder in een speciaal voor hem gebouwde bibliotheek in een Engels kasteel. De hierbij getoonde foto's daarvan zijn afkomstig uit het prachtige boek At Home with Books, van Estelle Ellis, Caroline Seebohm, en wat de foto's betreft van Christopher Simon Sykes (Carol Southern Books, New York, 1995).

Of Getty's bibliotheek verkocht gaat worden, en wanneer, is op dit moment uiteraard nog niet duidelijk. Maar het lijkt zeker dat ten minste een deel ervan ooit zijn weg zal vinden naar het veilinghuis en van daaruit naar andere boekenkasten, van particulieren of de grote nationale bibliotheken. Boeken en kunst, het lijkt tegenwoordig immers een betere investering dan aandelen, en daarvoor zullen ook de erfgenamen van Getty niet ongevoelig blijken. Dat het even kan duren bewijst de veiling van het boeken- en kunstbezit van André Breton, de voorman van het surrealisme, die in 1966 overleed. De tien dagen durende veiling werd vorige week afgerond en bracht 46 miljoen euro op, ongeveer 50 procent meer dan geschat was. Waarmee bewezen mag zijn dat in sommige gevallen de tijd de hoogste rente biedt.