vignetenkleur.jpg (4514 bytes)

INHOUD

VOLGENDE

VORIGE

thteresia01.jpg (2029 bytes)

AFBEELDING

vignetc.jpg (2292 bytes)

HEMEL & AARDE

door ED SCHILDERS

logo.jpg (12658 bytes)

Heiligheid
Hout - Lijden - Zon - Boekdoek - Magdalena - Lijkbezorging - Hart - De geur van heiligheid - Sweetgaetiens


Alba, Spanje. Het jaar des heren 1585. Twee mannen sluipen door de donkere straatjes van de stad. De een noemen we Mes, de ander Pen. Mes klopt het afgesproken teken op de achterdeur van het klooster der carmelitessen. De deur op een kier. Entra. Een non met een fakkel, getekend door Hans Kresse. Ze verdwijnt door een deur achter in een lange gang. Een wenteltrap van Hitchcock. Cut!

Twee uur later. Een schemerige herberg zoals we die kennen van Cervantes. Op het nachttafeltje ligt een bijbel, geschreven door een hand die later heilig is geworden. Er hangt een gedrukte kalender aan de muur: november 1585. Op het bed ligt een opgerold tapijt. Tenminste, dat dachten we.

Mes loopt zenuwachtig naar het bed. Pen slaat een kruisteken en dompelt zichzelf in inkt van roet en walnoten. Als het tapijt door Mes is uitgerold, ligt er een lijk op het bed. Een vrouw uit Avila, genaamd Theresia. Drie jaar geleden overleed zij, maar haar lichaam is in perfecte staat. Onontbonden. Op haar rechterarm na. Die is één uur en drie kwartier geleden door Mes bij het oksel afgesneden en aan de carmelitessen cadeau gedaan. Mes verwondert zich over zoveel heiligheid die weigert te ontbinden, en Pen schrijft dat op.

Het daghet in den oosten. Theresia van Avila past niet in de koffer die Mes en Pen hebben meegebracht. Gecamoufleerd door twee bossen stro wordt ze op de rug van een ezel vervoerd. Even heimelijk als ze gekomen zijn, vertrekken Pen en Mes uit Alba, en gaan ze op weg naar Avila. Als heilige rovers.

"Ik haal de paus erbij," roept de bestolen hertog van Alba. Hij wint het kort geding: Avila moet het stoffelijk overschot van Theresia teruggeven aan Alba, herenigen met haar afgesneden arm. En weer gaat de heilige vrouw op reis, terug naar Alba.

Francisco de Ribera bewondert haar daar in 1588. Nog steeds geen ontbinding. Hij schrijft: "Het is goed te zien dat het (lichaam) een mooie gestalte is geweest. Als men het rechtop zet, kun je het overeind houden met één hand. Het kan ontkleed en aangekleed worden alsof het leeft. Op de mouches, die zij op haar gezicht had, zijn de haartje nog te zien." Theresia: heilige vrouw, patrones van Spanje, kerklerares om haar godgeleerdheid, maar ook Barbypop van kerkprelaten.

Gent, België, 1983. Een tentoonstelling van relieken en kerkelijke kunst met betrekking tot de orde der carmelitessen. En natuurlijk, ook Theresia, stichteres van de orde, was naar Gent gekomen.

Ze was al lang niet meer ongeschonden. Wat de natuur niet vermocht, heeft de gelovige gedaan.

Haar rechtervoet en een stuk van de bovenkaak gingen naar Rome.

De linkerhand naar Lissabon.

Rechterhand, linkeroog, vingers en stukken vlees zijn de grootste lichaamsdelen die over Spanje verspreid zijn.

Alba bezit nog slechts de rechterarm en haar hart. Er is dan één troost: een zeer bijzonder hart.


AFBEELDING

Reliekschrijn met onder andere een pink van Teresia van Avila. Uit 'Teresa de Jesus - Cataloog tentoonstelling', Gent, 1982.

teresia01.jpg (27994 bytes)

Terug naar tekst.

vigneta.jpg (3816 bytes)