HOME

OVERZICHT AUTEURS

Ed Schilders

logo.jpg (18523 bytes)

Publicaties

Biografie Publicaties Interview Links
voorhuid.jpg (80833 bytes)

voorhuidmonstrans.jpg (11569 bytes)

De voorhuid van Jezus en andere roomse wonderen; Groningen, Xeno, 1985.

Zes polemische, volgens sommigen aanstootgevende, essays over de verzwegen kantjes van de katholieke reliekcultuur. Behalve het in de titel genoemde lichaamsdeel-deel, dat in tientallen kerken in katholiek Europa bewaard en vereerd werd, onderzocht ik ook de tradities met betrekking tot de bevalling van Maria, haar borsten en moedermelk, en de cultus van de wreedheid die inherent is aan de verering van martelaren.

Het boek, dat lelijk vormgegeven is, ook in het binnenwerk, verscheen bij gelegenheid van het bezoek van de paus aan Nederland. De drukker weigerde het omslag te drukken.

Ik stond in die tijd behoorlijk onder invloed van de werken van Karl-Heinz Deschner en de zijnen. Als ik de stukken nu lees, vind ik dat ik toen te weinig aandacht besteed heb aan de invloed van de volkscultuur op de beschreven onderwerpen en misschien iets te veel aan de kerkpolitiek.

Links: houtgravure, voorstellend de gouden monstrans uit de St.-Stephanuskerk in Wenen. In deze monstrans wordt (een deel van) de voorhuid bewaard.