INHOUD E.S.
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
 

Ed Schilders - Boeken en begraafplaats
met bijdragen van Rob van der Westerlaken, Piet Vernimmen, Theo Hol

 

Foto: Piet Vernimmen. Wellicht herkent u dit grafmonument als de basis van het beeldlogo dat op CuBra gebruikt wordt in de rubriek Dodenakker (gegevens over overleden Brabantse schrijvers). De foto van deze rustende man die daar gebruikt wordt, werd indertijd gemaakt door Rob van der Westerlaken op het Protestants Kerkhof in Rome. Afgelopen zomer was Van der Westerlaken weer terug op dat kerkhof, en liet hij zich vereeuwigen met de rustende man.

Maar wie is die man, vroeg ik Van der Westerlaken. Dat had Rob helaas niet genoteerd. Bij toeval vond ik een foto van hetzelfde grafmonument in het boek 'Funéraires' van Bernard Oudin (Parijs 1979). Op die foto is de tekst van de onderliggende tombe leesbaar. Hier rust Devereux Plantagenet Cockburn, een Engelse officier die naar Rome kwam voor zijn gezondheid. Het mocht niet baten. Op 3 mei 1850 overleed hij, 21 jaar jong.

Foto: Rob van der Westerlaken. Rome, Protestants Kerkhof.

Foto: Ed Schilders. Deze foto werd al eerder op CuBra geplaatst. Ik voeg hem hier toe omdat hij (voor zover ik weet) uniek is: een complete boekenkast als grafmonument. Antwerpen, Schoonselhof.

Foto: Ed Schilders. Een boek als grafdeksel. Bijzonder fraai uitgevoerd. Op het deksel onder andere een citaat uit Seneca: 'Alles uit je omgeving moet je zien als reisbagage, je bent op doortocht'. Tilburg, Quirijnstok.

Foto: Theo Hol. Mexico Stad, Frans Kerkhof.

Foto: Ed Schilders. De tijd vervliegt, de herinnering blijft. Herdenkingen in de vorm van een boek dat de verschijningen van Maria aan Bernadette Soubirous in Lourdes verbeeldt (en dus waarschijnlijk door een pelgrim uit Lourdes is meegebracht) zijn nog zeer vaak zichtbaar op Nederlandse begraafplaatsen. Tilburg, St. Josephstraat.

Foto: Ed Schilders. Jezus en het oerboek. 'Ik ben het begin en het einde.' Alfa en Omega. Komt voor op veel oudere grafmonumenten. Tilburg, St. Josephstraat.

Foto: Ed Schilders. Kelk op boek; brons. Dit is het symbool dat voorbehouden is aan priestergraven. Tilburg, begraafplaats binnenstad.

Foto: Ed Schilders. Talloos zijn de herdenkingsboeken in uiteenlopende vormen (het hier getoonde is van porselein) op Nederlandse begraafplaatsen. Tilburg, St. Josephstraat.