vignetenkleur.jpg (4514 bytes)

INHOUD

vignetleaf.jpg (789 bytes)

VORIGE

thgraf.jpg (2909 bytes)

AFBEELDING

vignetc.jpg (2292 bytes)

HEMEL & AARDE

door ED SCHILDERS

logo.jpg (12658 bytes)

Heiligheid
Catechismus - Duvel - Vagevuur - Bibliomorbide


Op kerkhoven zie je veel boeken. Van marmer of graniet, tegenwoordig ook van plexiglas. Ze stellen het boek van ons leven voor, het boek waaraan we ons hele leven werken, het enige boek dat we niet lezen maar leven. Na onze dood zal het door de Criticus gelezen worden, en in zijn eindeloze wijsheid en almacht zal hij de inhoud laten doorslaan aan deze of gene zijde van de balans: hemel of hel, en in geval van evenwicht het vagevuur. God leest alles.

Allemaal ons eigen boek. Het is niet genoeg. Ontelbare lezers uit alle culturen zijn ten grave gegaan met reisgidsen voor gene zijde, met heilige boeken en magische spreuken. En soms gewoon met een goed boek. Want de eeuwigheid is lang.

Je doet makkelijker afstand van het leven dan van je boeken. Karel de Grote werd begraven met zijn bijbel; de heilige Cuthbert las in zijn laatste rustplaats het evangelie volgens Johannes; boekenvriend Frederic Marvin schreef in Excursions of a Book-lover, dat na zijn dood zijn lichaam geopend moest worden, zodat "onder mijn ribben en dicht bij mijn hart" zijn favoriete boek "begraven" kon worden. De hoofdpersoon uit Het volgende verhaal van Cees Nooteboom besluit dat hij zijn levenswerk, een vertaling van Ovidius' Metamorfosen, meeneemt in zijn graf. Eugene Field was in 1896 voornemens een hele reisbibliotheek mee te nemen: "De lijst met titels ligt in de bovenste la links, van mijn oude mahoniehouten bureau." Ontelbare missalen, bijbels, en lievelingsboeken hebben zo een laatste stofomslag van verstijfde handen gekregen.

In de dood worden alle gelovigen hun eigen boek, maar slechts een enkeling laat zijn titelpagina boven de grond staan. Op de zerk van drukker L. Gedge stond:

Hier rust zijn stoffelijk overschot

Als een afgesleten letter

Is hij terug naar de gieter.

Zijn collega John Hulm liet er op zijn zerk bijschrijven:

Zij het niet zonder de hoop

Dat hij in de nabije toekomst

Hergoten zal worden

In de vorm van de gerechtigheid.

Jacob Tonson hoopte zelfs op

Een nieuwe editie, uitgebreid en gecorrigeerd.

Charles Nodier, schrijver en bibliothecaris, voelde zich in de dood "Beschadigd, beduimeld, en incompleet, zonder frontispiece", en hij bedankte voor de eer van "Een verlate en nutteloze herdruk".

"Ik zag in het hiernamaals boeken," schrijft Swedenborg in zijn gedetailleerde visioenen over de hemel, "met dezelfde geschriften als in de wereld, en men vertelde me dat die geschriften uit de herinnering kwamen." En hij laat er geen twijfel over bestaan: we schrijven allemaal "op onze geest en lichaamsdelen", tot in de kleinste details, we worden allemaal ons eigen boek. Het vlees zal weer woord worden.

Tot in de eeuwen der eeuwen.

Tot in de oneindige bibliotheek.


AFBEELDING

Boeksculptuur op een graf. Begraafplaats Binnenstad, Tilburg. Photo: E.S.

graf01.jpg (31759 bytes)

Terug naar tekst.

vigneta.jpg (3816 bytes)