Brabants Licht

Sloop van de Sacramentskerk in Tilburg

Toine van Berkel

&

Joep Eijkens

 

(2-11-2017)

 

Van de Sacramentskerk blijft alleen de toren overeind

 

De kerktoren moest het al sinds 1992 zonder puntdak stellen maar nu heeft ook het schip van de kerk eraan moeten geloven. We hebben het over de Tilburgse Sacramentskerk aan de Ringbaan Oost ofwel de kerk van het Allerheiligste Sacrament, tussen 1931 en 1933 onder architectuur van Martinus van Beek gebouwd en afgelopen weken goeddeels gesloopt. De Tilburgse fotografen Toine van Berkel en Joep Eijkens bezochten de slooprijpe kerk al eind juli en fotografeerden de vergane glorie van het duistere interieur. Ook de sloop legden zij vast. Na een fotoreportage over de opheffingsuitverkoop van de Tilburgse V & D is dit hun tweede coproductie.
En natuurlijk trekt zo'n sloop altijd mensen. Niet alleen oudere mannen die 'toch niets te doen hebben'. Ook vrouwen mengen zich in de discussies. Zoals die twee dames die het niet zozeer over de sloop hadden maar juist over de bouw in het verre verleden. “Als ik die kerken zie vraag ik me altijd af hoe ze toch al die stenen en balken omhoog hebben gekregen”, zei de ene. “Ja, net zoals bij die piramides in Egypte.” “Dat deden ze met slaven. Daar moette tegenswoordigs niet mee aankomen, dan hedde heel de mensheid aan oewe slip hangen”.
Afbraak hing al sinds 2005 in de lucht, toen de kerk door het bisdom aan de eredienst werd onttrokken. Tot boosheid en verdriet van de parochianen, die meenden dat er ondanks het teruglopend kerkbezoek voldoende levensvatbaarheid voor de parochie was. Al snel dook een plan op om de kerk te vervangen door een woontoren, maar betrokken buurtbewoners uit de Armhoefse Akkers wisten dat plan van tafel te krijgen.
Om de leegstaande kerk voor sloop te behoeden werd vanaf 2006 energiek gepoogd het gebouw een monumentenstatus te geven, een jarenlange strijd die uiteindelijk op niets uitliep. Ook werden door betrokken buurtbewoners suggesties gedaan en plannen ontwikkeld voor herbestemming van het gebouw, zoals een gezondheidscentrum of het verbouwen tot woningen en een buurtvoorziening. Plannen die sneefden op financiële gronden en/of omdat het bisdom niet akkoord wilde gaan.
Het laatste plan van architect Thomas Bedaux en aannemer Van Gisbergen, uit 2015, is wel haalbaar. Daarbij blijven alleen de kerktoren en de voorzijde behouden. Op de plek van het schip komen twaalf woningen. In de toren komt een appartement. In de kapelruimtes aan weerszijden twee nieuwe woningen. Voor een nieuwe torenspits is een prijsvraag uitgeschreven waaruit drie finalisten zijn geselecteerd. Maar die roepen verzet op in de wijk, onder meer van mensen die de oude toren terug willen in plaats van moderne varianten.

 


TvB

 

JE

 

TvB

 

JE

 

TvB

 

JE

 

TvB

 

JE

 

TvB

 

JE

 

TvB

 

JE

 

TvB

 

JE

 

JE

 

TvB

 

TvB

 

TvB

 

JE

 

JE

 

TvB

 

JE

 

TvB

 

JE

 

TvB

 

JE

 

TvB

 

JE