Brabants Licht - uit de papieren harem
van Ad Willemen (3) - 29 foto's

Deze derde serie brengt ons op de eerste plaats  bij foto’s van vrouwen zoals de meeste mensen zich die voorstellen  bij het woord harem. Vrouwen  in verleidelijke poses liggend op bed of kussens, alleen of met andere vrouwen, en vaak met onblote of amper bedekte borsten.
Integendeel totaal bedekt – zo sterk zelfs dat je letterlijk geen mens meer kunt zien – zijn de personen waarvan sprake is op de hier ook geselecteerde ansichtkaart met de titel (vertaald) ‘Arabische bruiloft.’ Je ziet daarop een gezelschap aankomen met twee kamelen die ieder een wonderlijke last dragen. Even denk je misschien aan enorm grote ingepakte cadeau’s. Het bijschrift maakt duidelijk wie er onder die merkwaardige verpakking schuilgaat: Les fiancés ofwel: de verloofden. Het was een Fransman die de kaart in 1912 vanuit Algerije stuurde naar een Belgische mademoiselle. Verwees de voorstelling subtiel naar beider huwelijksplannen? De boodschap op de achterkant doet overigens anders vermoeden. De afzender meldt daar in elk geval, binnenkort af te reizen naar Indo-China en Siam. ‘Als u van reizen houdt, ik heb er geen hekel aan’, schrijft hij erbij.
Even dacht ik nog dat de kamelen twee nieuwe bruiden vervoerden voor de harem van een of ander sjeik.
Twee vrouwen zonder twijfel –  met bewust openvallende kledij – sieren de kaart  die een Franse soldaat in november 1916  naar zijn jongere broer  Maurice schreef: ‘Jullie moeten het wel erg koud hebben in Frankrijk’. Met twee van die schonen onder handbereik, al was het maar op papier, zal de eveneens in het leger dienende Maurice, wie weet aan het front, het even wat warmer gekregen hebben…

 Joep Eijkens