Brabants Licht

'Buurten en fotograferen'

Bob van Brunschot

 


(1)

In 2004 waren voor het eerst ín deze rubriek foto's te zien van freelance fotograaf Bob van Brunschot (Waalwijk, 1965). Het ging om foto's uit zijn serie 'Jong in Brabant'. Elf jaar later levert de inmiddels in Vught woonachtige Van Brunschot een nieuwe bijdrage en ditmaal, zou je kunnen zeggen, gaat het meer om oud in Brabant.  'De laatste jaren heb ik vooral op het platteland en in het buitengebied gefotografeerd bij kleine (ex) boeren en hun omgeving', zo schrijft hij in een korte toelichting bij zijn foto's.
Je hoeft er maar een korte blik op te werpen om te zien dat de fotograaf het vertrouwen heeft gewonnen van de mensen die hij fotografeert. Maar Van Brunschot komt dan ook regelmatig letterlijk over de vloer van de (ex)boeren, kan op die manier dicht bij de mensen komen en - wie weet - zelfs een zekere onzichtbaarheid krijgen die zijn vruchten afwerpt.
Zo gaat hij al jaren geregeld op bezoek bij boer Peter en zijn vrouw Annie. 'Die bewonen een enigszins vervallen boerderij met een oude boomgaard in Drongelen aan de Maas',  schrijft hij. 'Ik kom hier sinds 2004 regelmatig over de vloer om te buurten en fotograferen'.  Juist ja, buurten en fotograferen - in die volgorde.

 

Interieurs

Van Brunschot fotografeert overigens niet alleen de mensen in hun dagelijkse doen en laten, maar is ook duidelijk gefascineerd door interieurs. 'Met een foto van een slaapkamer - dat was bij een andere boer, Peer Smulders - heb ik in 2009 de 4kante EI prijs gewonnen, de amateurkunstprijs van de Volkskrant. Die foto heeft toen samen met andere foto's uit de serie over Peer Smulders in het Noordbrabants Museum gehangen'.
Een soortgelijk verhaal als dat van Peter en Annie uit Drongelen valt te vertellen over de serie waaraan hij sinds 2007 werkt in Maliskamp. 'Daar gaat het om Peer Smulders, een boer die al heel zijn leven in de boerderij van zijn ouders woont. Ook deze boerderij is nogal vervallen maar nog steeds bewoonbaar dus! Peer is momenteel bijna 95 jaren jong!'.
Voor Brabants Licht selecteerden we 11 foto's. De foto's 1 t/m 4 gaan over Peter en Annie, 5 t/m 7 over Peer en 8 en 9 over twee klompenmakers, broers, uit Liempde. Nummer 10 betreft een boerderij-intereur uit Haaren. En foto 11? 'Dat is een portret van een boer in zijn zondagse pak die ik toevallig in 1996 ontmoette in Herpt', antwoordt Van Brunschot. Waaruit nog eens duidelijk blijkt dat het onderwerp hem al vele jaren boeit.

Joep Eijkens


(2)


(3)


(4)


(5)


(6)


(7)


(8)


(9)


(10)


(11)