Brabants Licht - Brabant bestaat niet 
- 8 foto's

In Museum Kempenland te Eindhoven opent  op 22 januari de rondreizende fototentoonstelling Brabant bestaat niet. Tevens wordt dan het gelijknamige boek ten doop gehouden. Het gaat om een project van vier Brabantse+ documentaire fotografen, mede bij elkaar gebracht door Hans Zoete, consulent fotografie van het Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant. Het project draagt als ondertitel: ‘Een visueel onderzoek naar de vermeende identiteit van Brabant’.
Vanuit verschillende gezichtshoeken maken de vier fotografen duidelijk hoe de provincie Noord-Brabant veranderd is en blijft veranderen onder invloed van wat er in de rest van de wereld gaande is: het Brabant van Martien Coppens komt steeds verder weg te liggen. Joyce van Belkom (Oisterwijk, 1973) bracht de ‘urban culture’ in beeld, van R & B –feesten tot het dagelijks leven van rappers. Korrie Besems  (Den Hout, 1961) blijft gefascineerd door de soms haast surrealistische vinexlocaties aan de uitdijende randen van de grote steden. Piet den Blanken (Wijbosch, 1951) legde ingrijpende veranderingen in land- en tuinbouw vast – van varkensfokkerij tot palingkwekerij bijvoorbeeld, van boerderij tot beautyfarm. En Jos Lammers (Eindhoven, 1950) portretteerde Brabanders en hun tuinen: de tuin ‘als etalage van het bezit en de smaak van de bewoner’, zoals coördinator Zoete het omschrijft. Samen met Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg, neemt hij de inleiding van het ruim honderd foto’s tellende boek voor zijn rekening.
Brabants Licht laat van elke fotograaf twee foto’s zien.

De expositie Brabant bestaat niet is van 21 januari t/m 19 maart 2006 te zien in Museum Kempenland in Eindhoven, van 21 april t/m 30 juni 2006 in de Universiteit van Tilburg en van 7 juli t/m10 september 2006 in Museum Tongerlohuys in Roosendaal.
Het boek 'Brabant bestaat niet' wordt uitgegeven door de Stichting PER SE te Eindhoven. Distributie: Rozenberg Publishers, Amsterdam. ISBN 90-5170-635-9. Prijs: € 24,50

Joep Eijkens

 


Jos Lammers

 


Jos Lammers

 


Joyce van Belkom

 


Joyce van Belkom

 


Korrie Besems

 


Korrie Besems

 


Piet den Blanken

 


Piet den Blanken