Brabants Licht

Landschappen, mensen en katten

Chris Bremer

 

Chris Bremer (1945, Oosterhout)  is een begenadigd amateurfotograaf met oog voor bijzondere mensen, plekken en landschappen. Niet op de laatste plaats spreekt uit zijn werk een grote fascinatie voor licht en schaduw. Haast vanzelfsprekend dat hij enkel in zwart-wit fotografeert.
'Ik ben van jongsaf aan begonnen met een Clack te fotograferen' schrijft hij desgevraagd in een toelichting. 'Al snel  foto's in de doka afgedrukt en op de HBS door broeder Waltherus (van de Broeders van Huijbergen;red.) gestimuleerd om verder te gaan. Eerst voornamelijk met een kleinbeeldcamera, sinds enkele jaren met de Pentax 645 - alles natuurlijk analoog. In 2006 mocht ik in museum Kempenland te Eindhoven een expositie houden van de beelden die ik daar  als werknemer gemaakt had van asielzoekers. De foto's waren van 1996 toen het asielzoekersprobleem ook actueel was - die mensen vertrouwden me helemaal.
Midden jaren tachtig kwam ik via boer Buiks uit Oosterhout in contact met de familie Van de Poel uit Lage Zwaluwe: twee  zussen en een broer, die in 'n apart klein huisje woonden. Zij hadden een buurman die ook wel eens in hun boerderij hielp, Jantje Akkermans. Ik heb diverse foto's van hen gemaakt. Net zoals van de familie Buiks'.

Koke Paraplu

'Ik fiets heel veel en daarom zie ik vaak landschappen of plaatsen die apart of verdwenen zijn en die ik dan vastleg. Onder andere de zandhopen die gemaakt werden in het kader van de herinrichting van het landschap bij de grens in de buurt van Achterste Brug en Neerpelt, kapellen  in België en rond Eindhoven, en de bomenzagerij in Leende die inmiddels gesloopt is.

Zo heb ik ook in Wagenberg Koke Paraplu leren kennen, een man die met zijn brommer rondreed om paraplu's te verkopen en te repareren: een unicum.Verder nog in Westerhoven de laatst ploegende boer met paard: Van den Heuvel.  Veel mensen die ik fotografeerde, zijn inmiddels overleden....In 1987 was ik op excursie In Winterslag en bezocht ik ondergronds de bijna gesloten kolenmijn daar. Ik ben er nog twee dagen terug geweest : super fascinerend'.

Katte n

Ik heb de afgelopen jaren veel katten gefotografeerd. Van dat werk heb ik inmiddels een boek gemaakt dat ik bij Lecturis heb laten drukken. Mijn foto's zijn op barietpapier afgedrukt, laat ik scannen en amper bewerken.  Mijn tweede boek, 'Photography' getiteld, gaat onder meer over die familie uit Lage Zwaluwe en andere karakteristieke mensen. Het is niet gemakkelijk die boeken te verkopen – maar ik houd de moed erin.'

Chris Bremer heeft een eigen website die een goede indruk geeft van zijn werk. Voor Brabants Licht selecteerde ik 15 foto's. Wie meer wil zien, gaat naar: www.chrisbremer.nl.

 

Chris Bremer: Katten/Cats. Isbn 978-94-91799-09-9. Uitgave in eigen beheer. Prijs € 29,50 (excl. Verzendkosten). Photography. Isbn 978-90-825634-0-5.  Uitgave in eigen beheer. Prijs € 29,50 (excl. Verzendkosten). Te koop via www.chrisbremer.nl.

 'Photography' is te hier te bestellen

  Joep Eijkens