Brabants Licht - Harrie Janssens

Foto's van Werk
Inleiding over Harrie Janssens

1. Textiel

De eerste keer dat ik werk zag van Harrie Janssens werd ik ontroerd door de foto van een jongen van een jaar of twaalf die bij een getouw stond. Die ene foto alleen al deed me beseffen: in dit huis zou wel eens een schat aan foto’s kunnen liggen waar je een heel mooi boek van zou kunnen maken. Dat boek is er gekomen. En die ene dierbare foto stond er natuurlijk ook in. Dit was wat Harrie er zelf over te zeggen had: Op de Lagere Textielschool hielden ze wel eens open dag, waar leerlingen aan de ouders lieten zien wat de lessen zoal inhielden. Mij trof vooral deze leerlingwever. Ik dacht: moet zo’n klein manneke nou z’n hele leven achter zo’n monster doorbrengen?

Harrie Janssens maakte de foto in 1961. Dus in de tijd dat er al fabrieken dichtgingen, dat de Tilburgse textiel al op zijn retour was. Dat maakte de foto natuurlijk nog navranter: dat manneke zou uiteindelijk geen toekomst kunnen vinden in zijn vak.

Op diezelfde open dag van de Lagere Textielschool maakte Janssens meer foto’s. Ze kwamen niet in het boek. Hieronder volgt een kleine selectie, met onder elke foto korte informatie van de fotograaf.

Joep Eijkens


Van ‘lonten’ draden maken (schrobbelen)

Kettingscheren

Het wassen van de ‘stukken’

Nopters/stopsters van stukken geven demonstratie.

Strijkmachine.

Leraar C. Kleijn geeft uitleg over de gebroken keper.