Brabants Licht - Mischa Keijser
Insomnia

Duizenden en duizenden nieuwe boeken worden uitgegeven, elk jaar weer opnieuw. En het worden er steeds meer. Zelfs als je je beperkt tot fotoboeken, is het amper bij te houden wat er aan nieuwe titels op de markt komt. Om in die massa op te vallen, valt niet mee. In dat licht bezien is het de moeite waard om onze blik te richten op Insomnia (isbn 978-90-812506-1-0) van Mischa Keijser. De Bredase fotograaf gaf het boek in eigen beheer uit in een oplage van 600 exemplaren. Naast 57 foto’s bevat het enkele gedichten van David Boelee, zowel in het Nederlands als in Engelse vertaling.
‘Dit boek vertelt een verhaal over Nederland en de liefde’, schrijft Keijser in zijn nawoord. ‘Een liefde die regelmatig bevochten moet worden en soms zelfs een bron van angst is. Maar het is deze liefde die het licht in de duisternis vormt, en ons enig antwoord op de dood is’.
Leven en dood vormen inderdaad een rode draad in dit beeldverhaal. Een autobiografisch getint beeldverhaal waarin de fotograaf niet alleen zijn visie op Nederland met de kijker deelt maar ook zijn hoogstpersoonlijke intieme momenten.

Voor Brabants Licht selecteerde ik veertien foto’s.

Joep Eijkens