Brabants Licht - Gerard Otten & Joep Eijkens
De Tilburgse 'Scala' voor en na de brand
Inleiding door Joep Eijkens


 

Sommigen spraken nog van het oude Gildenbondgebouw of het gebouw van de Katholieke Arbeiders Jeugd. En dan doelden ze op een merkwaardig gebouw dat min of meer ingeklemd lag tussen Tuinstraat, Langestraat en Telefoonstraat. George van Delft vond er in 1979 een sfeervolle stek voor zijn antiekhandel. Alleen al vanwege het schitterende interieur, typisch een geval van vergane glorie, was het een van de merkwaardigste plekken van Tilburg.

De meeste Tilburgers gebruikten een andere naam: Scala, al of niet in combinatie met het woord ‘theatertje’. Wat weer teruggreep naar de jaren veertig en vijftig toen er gezongen werd en toneel gespeeld. Trouwens de katholieke jeugd ging er ook dansen, vertelde Willem Jonkergouw tegen het Brabants Dagblad. Die herinnering kwam ter sprake op 21 november, één dag nadat het uit 1898 daterende bouwwerk in de as was gelegd. "En ik had nog net een paar weken geleden Gerard Otten, de stadsgids, foto’s laten maken, want ik wilde er een aquarel van maken", merkte Jonkergouw teleurgesteld op. Of er onder de krantenlezers geen mensen waren die nog oude interieurfoto’s hadden?

Ik werd meteen jaloers op Otten. Ik zal het nog sterker zeggen: op de dag van de brand fietste ik ‘s middags door de Telefoonstraat en zag weer het uithangbord van Van Delft bij de ingang naar zijn zaak. En ik dacht bij mezelf: o ja, dat moet ik ook nog eens gaan fotograferen. Nee dus.

Het enige wat me nog resteerde was om de volgende dag in de middagpauze wat foto’s te maken van de ruïne en wat nablussende brandweerlieden.

Met bijdragen van Gerard Otten stelde ik de geplaatste serie samen: Scala – voor en na de brand.

 

Aan de serie gaan twee foto’s vooraf. De eerste maakte George van Delft zelf van de schitterende antieke draaimolen die hij bijna helemaal gerestaureerd had. "Het was de bedoeling dat er straks ook mijn oude circusposters bij zouden komen te hangen", vertelde George een paar dagen na de brand toen ik hem fotografeerde bij de droevige resten van zijn draaimolen.

 

Overigens blijken er vele fotografen actief geweest te zijn tijdens en na de brand. Brabants Licht werkt aan een selectie. Wie een bijdrage wil leveren, melde zich. KLIK HIER voor een richtlijn m.b.t. het inzenden van foto's.