Brabants Licht - Uit het rijke archief van Schmidlin

De Tilburgse fotozaak Schmidlin viert in 2008 zijn eeuwfeest. De firma dankt zijn naam aan Louis Schmidlin. Die opende op 11 juli 1908 zijn zaak aan wat toen nog de Gasthuisstraat heette. Schmidlin was niet alleen een getalenteerd portretfotograaf maar maakte ook naam door zijn bruidsreportages en foto’s van bedrijven en verenigingen in en buiten Tilburg.
Een deel van zijn rijke archief, met name van na de oorlog, is gelukkig bewaard gebleven en momenteel zijn de huidige firmanten van de zaak bezig dat archief langzaam maar zeker te ontsluiten voor belangstellenden. Bovendien wordt gewerkt aan een boek en tentoonstelling.
Bij de inventarisatie van het archief komen diverse interessante opnamen boven water, waar we het komende jaar regelmatig aandacht aan willen besteden. Voor deze eerste keer tonen we een merkwaardig type foto’s dat eind jaren veertig geproduceerd werd toen ook vanuit Tilburg menig jongeman naar ‘ons Indië’ ging. Voor de achterblijvende geliefde maakte Schmidlin mooie ansichtkaarten waarop de jonge vrouw als het ware denkend aan haar soldaat staat afgebeeld. Bij Schmidlin zijn totnogtoe vijf voorbeelden van zulke collages gevonden. Bij vier staan namen en data: Schellekens, juni ’48, V.d. Wiel, april ’48, Van Wees, jan. ’48 en Willart, april ’48. In het laatste geval, vermoedelijk voor een stel uit Oosterhout, zijn ook de twee losse foto’s te zien die Schmidlin samensmeedde tot die ene dierbare souvenirfoto.
Ongetwijfeld moeten er nog meer van dit soort foto’s bewaard zijn in familiealbums. We houden ons aanbevolen voor reproductie en archivering. Zoals we sowieso graag horen wie nog foto’s van Schmidlin heeft, met name van vóór de Tweede Wereldoorlog.

Joep Eijkens
(Met dank aan Joost van Lieshout)