Brabants Licht - Voorwoord

Door: Joep Eijkens (12 oktober 2003)


Fotografie was totnogtoe een 'onderbelichte' afdeling van CuBra. Je kwam het wel tegen bij de afdeling beeldende kunst, bij enkele speciale bijdragen, met name van de vaste Cubra-fotograaf Joop Wever – maar veel verder ging het niet. Dat gaat nu veranderen. Toen ik Ed Schilders vroeg of Cubra ruimte kon maken voor een aparte ‘fotografiepoot’, kwam zijn reactie eigenlijk neer op: 'Prima, als jij de kar wilt trekken, ga je gang.' Voorwaar een mooie uitdaging.

 

Waar staat Brabants Licht voor? We willen een podium bieden met een brede waaier van mogelijkheden.

  • Op de eerste plaats een podium voor hedendaagse beroepsfotografen en serieuze amateurs. Zelf vind ik het onderscheid nogal betrekkelijk, want bij beide groepen kom je interessant werk tegen. Ik wil regelmatig nieuw werk laten zien, precies zoals dat bij Cubra altijd al het geval is geweest bij de afdeling letteren. Fotografen kunnen werk naar eigen keuze inzenden. Maar het kan ook zijn dat ik fotografen vraag of ze materiaal hebben (of kunnen maken) rond een bepaald thema.

  • Brabants Licht wil daarnaast fotografische thema’s aanpakken, waaraan ook mensen mee kunnen doen die maar af en toe fotograferen. Om een voorbeeld te geven: Brabants Dagblad (waar ik werk als regioredacteur) heeft afgelopen zomer lezers opgeroepen om foto’s te maken van de Tilburgse kermis. Er kwamen zoveel reacties binnen - tot uit Antwerpen toe – dat we er een aardige fotopagina van konden maken. Zo zijn er uiteraard meer thema’s te bedenken, van vakantiekiekjes tot foto’s van Festival Mundial.

  • Brabants Licht zal een aparte afdeling maken voor oude foto’s. Daarbij kan van alles aan bod komen, van anonieme, op een rommelmarkt gevonden foto’s tot een blik in een bijzonder familie-album. Ook verzamelaars die iets van hun rijke fotocollectie willen laten zien, zijn natuurlijk welkom. En wie weet kunnen vragen van verzamelaars ook weer leiden tot nieuwe vondsten. Op diverse plekken, zo heb ik al enige malen zelf mogen ervaren, liggen nog vele schatten te wachten op hun ontdekking.