INHOUD GG
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
REAGEREN
 

G E M M A  G E U X

 

Vacature

 

Hond is hét detectiepoortje bij uitstek. Hond analyseert pijlsnel en foutloos de karaktertrekken van gezinsleden. Hond weet precies wat, bij wie én wanneer iets wel kan, of nu even niet.

Hond brengt tevens de scherpe kantjes in de gezinslogistiek naar boven, en daar heb ik het moeilijk mee. Want ondanks dat alle leden van dit gezin volmondig ‘ja’ zeiden tegen de komst van meneer Hond, zijn niet alle gezinsleden bij nader inzien van plan een stuk van de zorg en de aandacht met hetzelfde enthousiasme op zich te nemen.

 

Ligt dat dan aan Hond?

 

Volgens mij niet. Volgens mij ligt dat aan de mensen in dit huis. Hond is slechts een toegevoegde factor, die voorheen geen rol speelde in vele inhoudelijk gelijkwaardige discussies.

De mensen in dit huis zijn gewend dat ze altijd hun eigen gang kunnen gaan, want er is altijd wel iemand die alles in goede banen leidt en problemen tot handzame proporties terug brengt.

Iemand lijkt, l i j k t op mij, naar het schijnt.

Dus is de verwarring groot wanneer hier in huis iemand zegt dat ze knettergek wordt van alle taken die iemand worden toebedeeld. Iemand heeft tenslotte ook haar beperkingen, binnen 24 uur, buiten een 80% baan, mét een 70% buitenshuis werkende en in zijn hobby’s omkomende echtgenoot, én drie kinderen variërend in de leeftijden tussen 9 en 20, + Hond. (En Hond is óók een schatje. Echt waar!)

Maar, iemand wil het toch niet langer zo, en ik?

 

Ik zoek -voor mijn gezin – een iemand.

Foutje, (je maakt zo snel dezelfde fouten…) het gezin zoekt: iemand.

 

Gezin zoekt z.s.m. iemand die:

 

  • Werkt zonder klagen, zonder mopperen, zonder blikken of blozen, met een stralende glimlach en een opgewekt humeur. (Gelooft u mij, dat zijn ze hier lang niet meer gewend!)

  • Iemand die: op tijd opstaat (d.w.z. vóór dat de anderen opstaan, zodat iemand eerst de hond uit kan laten en eten en drinken geeft – verse koffie zet, maar niet voor de hond…), de ochtendzieke chagrijnige Middelste de deur uit helpt, de Directeur uitzwaait, de ontbijtboel opruimt, de snel afgeleide Jongste na het moeizame ontbijt maant tot tandenpoetsen, de Jongste mét Hond naar school brengt – Jongste dáárlaat, Hond verder meesleurt een paar blokken om, aardig tegen de Oudste doet die nét zijn ogen open heeft, de was doet, stofzuigt, dweilt, Hond uitlaat mét uiteraard poepruimen, de jongste tussen de middag opvangt en eten geeft, Hond idem, boodschappen doet, keuken poetst, Hond uitlaat en traint, nieuwe closetrollen op twee wc’s ophangt.

  • Iemand die: twee wc’s schoonhoudt terwijl iemand zelf nóóit over de rand piest, de vuile was van de badkamervloer raapt en direct sorteert, de tandpasta uit de wasbakken schuurt, haren uit het putje haalt, de Oudste reactiveert, Hond uitlaat, lege flessen opruimt, keukentafel leeg houdt (wat nooit lukt), Hond traint en en passant even uitlaat, Hond te eten geeft, de planten niet verzuipt, de afwasmachine in en uitruimt, denkt aan iets extra lekkers op woensdag volgens de woensdag-kinderdag-traditie, voedzaam kookt (maar liefst op zo’n manier dat iedereen kan eten wat hij wil), huiswerk overhoort, telefoongesprekken aanneemt, openstaande deuren sluit, ruziënde kinderen uit elkaar houdt en het verbaal geweld van de strijdende junior partijen minimaliseert en pleisters plakt.

  • Iemand die opnieuw Hond uitlaat, de kookboel wegwerkt en twee katers te eten geeft.

  • Iemand die in de gaten houdt of Hond zijn laatste maaltijd binnen krijgt en niet die van katers verorbert, en van schoenen, jassen en tassen afblijft. Iemand die koffie zet, Jongste onder de douche houdt, voorleest, Middelste begeleidt t.a.v. tv programma’s en levensvraagstukken met Oudste nonchalant bespreekt, de was vouwt, telefoon aanneemt etc. (én Hond nog even uitlaat, kluifje mag…) en de volgepropte vuilniszak verwisselt.

  • Iemand die met de Liefste de dag evalueert en die ook nog laat een borrel mee kan drinken.

  • Iemand zonder de illusie dat hij/zij het tij nog keren kan, met véél begrip en véél geduld.

  • Iemand die: blind en liefdevol, de volgende dag weer gewoon van voor af aan begint.

Als u nevenactiviteiten verricht

zoals: de wekelijkse grote beurt van de trap, het ramen zemen binnen & buiten, vloeren dweilen, het oud papier verzamelen, de vuilnisbakken buiten/ binnen, de bedden verschonen, het bibliotheek bezoek continueert, het klein-onderhoud van de tuin voor uw rekening neemt, de te verpotten planten verpot, strijkt, het kasten opruimen, het onderhouden van sociale contacten zoals met familie, vrienden en scholen, het lege glaswerk sorteren, et cetera…

dan kunt u, eveneens

zónder betaling, zónder opbouw individuele oudedagsvoorziening, zónder gunstige loopbaanontwikkeling, zónder énkele vorm van garantie, zónder enkele waardering buiten kost en inwoning – dus verder zonder primaire noch secondaire, laat staan tertiaire arbeidsvoorwaarden, maar wél alles inclusief

een dertiende maand positief tegemoet zien.

 

 

Opleiding

niet noodzakelijk. Liever geen ambitieus of intelligent type.

Flexibiliteit

t.a.v. werktijden, genoemde taken en arbeidsomstandigheden zijn een vereiste.

Een representatief uiterlijk

inherent aan de functie, wordt zelden op prijs gesteld.

Brildragend?

Geen probleem.

Communicatieve vaardigheden

ongewenst.

Humor?

Het betreft een 20% contract! (20% van ieder uur), en geldt voor onbepaalde tijd!

 

Als iemand ook nog een stukje voor CuBra kan schrijven, dan mag dat.


-ut leste nuuws-

 

Wir un hil medern vurtelselke;

 

over un lillek intje,

dč docht dettie un zwaon waar

(wen vurbilding van dč bist)

en un vette Fraanse Kepoen die

stits om ut hardst brutaol weg:

Q-que-le-Q !!!’

zee

en meepesaant

ut schön kröntje

himmel opvrat.

Mee intje en al.

 

Nog nie zň lang geleeë…

 

 

uw krietiese rieporter

grand-mére Lepaté- de Foie Gras


Terug naar begin van de pagina

 

Hieronder kunt u uw reactie mailen naar Gemma.
Vul uw naam in:


Geef uw e-mail adres op:


Over welke column gaat het? (datum of onderwerp):


Uw opmerkingen:


 

 

Terug naar begin van de pagina