INHOUD GG
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
REAGEREN
 

G E M M A  G E U X

 

OUDE SOK

Voor de firma B. schreef ik ooit een stukje over de levensgevaarlijke stunts van mijn pensioenfonds, maar alvorens de BV Nederland op de Derde Dinsdag van September zijn niet minder gewiekste nota’s over u uitbraakt, wil ik ook u waarschuwen.

Leg de pleisters en de jodium binnen handbereik en stop uw spaarcenten vooral in een asbest sok, leg een groot bedrag ver weg onder uw gewapende matras of prop het in de solide vissenkom van uw kinderen. Tegen de tijd dat u uw geld hard nodig hebt, kunt u er tenminste zelf bij. Want de belastingdienst-met-de-lange-vingers, die er maar niet in slaagt het écht leuk te maken, weet u altijd en overal te vinden. Alles wat u straks boven de minimum AOW- linie verdient, wordt u door allerlei maatregelen maximaal afgesnoept. Tenzij u ver voor uw pensioengerechtigde leeftijd vet boven modaal weet binnen te halen, of dat u de Super Commissaris bent van de grutter die alleen maar op de kleintjes let, dán valt het misschien wel mee.

U heeft dan namelijk allang een registeraccountant, die u al veel eerder gewezen heeft op de mazen van de wettelijke regelingen. Bovendien investeert u dan niet in een lullig fonsje, u bent niet gek, u vormt zélf uw eigen fonds.

De Eerste aap die hier uit de mouw komt is de pensioengerechtigde leeftijd. Want daar valt in de toekomst heel goed mee te sjoemelen. Nam u aan dat uw oude dag vanaf uw vijfenzestigste levensjaar geldt? Forget it! Omdat de levensverwachting van Nederlanders steeds toeneemt, is men van oordeel dat al die Nederlanders dan ook wel langer kunnen werken. Daar is iets voor te zeggen. Ik wil daar graag naast zetten dat de grijze groep straks wel heel erg groot gaat worden, dat die vitale grijze golf toch zo zijn beperkingen heeft, en het zal mij benieuwen welke werkgever de eerste zal zijn die audio-ringleiding-versterking in zijn bedrijf laat instaleren. Wordt het netto werkvloeroppervlak vergroot omdat werknemers zich met rolators en andere hulpmiddelen gaan voortbewegen? Krijgen we in de lunchrestaurants een aangepaste kaart, zodat alle bruggen, jackets en kunstgebitten niet in de knapperige ‘broodjes gezond’ blijven steken?

U dient zich voor al deze voorzieningen wél dik bij te verzekeren, ziehier: de Tweede aap. Zoiets als de bijverzekering die u afsluit, voor wanneer u van plan bent zorgafhankelijk maar toch zelfstandig te blijven wonen.

Wáár die zorg dan vandaan moet komen, Joost mag het weten – want de beroepsgroep die we daarvoor in kunnen schakelen verjongt zich niet écht.

Aap Drie: tussen ons gezegd en gezwegen, vind ik het ook zo jammer dat we met de wetenschap dat de Nederlandse bevolking een langer leven is beschoren, wij tegelijkertijd onze jongeren dwingen zo snel mogelijk, zo duur mogelijk, door hun schoolcarrière heen te jagen. Leerplicht lijkt zo de Staat der Nederlanden heel wat geld in het laatje te brengen. Het is dus vooral het economische midden van mensenlevens dat getroffen wordt door economisch ongunstige maatregelen.

Het grote leeglepelen door afgedwongen ‘eigen bijdragen voor ditjes & datjes’ is dan al volop aan de gang.

Vóór de drieëntwintigjarige leeftijd heeft de economie veel haast om u erbij te betrekken, en ná uw zeventigste weet men niet hoe snel en goedkoop men u af kan voeren.

In de tussenliggende periode betaalt u zélf, maar u bepaalt helemaal niets. Dát doet uw pensioenfonds! De Grote Baviaan met de blote billen. Als u binnen een ‘normaal’ bedrijf zo giga blundert, als de grote pensioenfondsen – dan hoeft u morgen geen brood mee te nemen naar uw werk. Gaat u datzelfde eens bij uw werkgever proberen en u luncht voor eeuwig droog brood, thuis.

Want het pensioenfonds heeft in het verleden miljoenen verkwanseld aan fictief Amerikaans onroerend goed, recenter aan opties, aan effecten en aandelen of nog erger, in de eigen diepe zak gestoken. En zij eten nog steeds, met z’n allen, van de catering tegen gereduceerde prijzen.

Maar… regeren is vooruitzien, dus is het een heel verstandig voorstel van de minister om een loskoppeling van uitkeringen en betaalde banen voor te stellen. Op die manier is de BV Nederland namelijk niet voortdurend verantwoordelijk voor de gaten in de sokken van financieel minder draagkrachtigen. Regeren zou OVERZIEN moeten zijn! En dat de basis voornamelijk gevormd wordt, door de grote groep mensen met een BAT inkomen, is een feit dat goed aansluit bij het wegwerpartikel van de toekomst: het pensioen.

Ik zou u bijna op willen roepen om u en masse niet bij te verzekeren, en uw pensioenpremie niet af te staan aan fondsen. Laat ze maar schrikken! En boycot meteen even Albert Heijn. Ontwapen het kader van multinationals, kleed Dhr. Moberg uit, ruk minimaal de knoopjes van zijn overhemd, en pluk uw oude dag vandaag nog.

Spaar geen verlofdagen: u bent vier jaar sparend bezig, om één half jaar ouderschapsverlof op te nemen. Of betreft het hier een soort gezinsplanning door de Staat? De ontmanteling van het CDA trojaanse-paradepaard. En wat, spaar-lóón? Ach mijn werkgever doét al jaren niet anders!

Ik zal de laatste zijn die beweert verstand te hebben van economische kwesties. Mijn huis-tuin-en-keukentalent spreidt zich meer uit over de grote lijnen en de verregaande consequenties van allerlei maatregelen. Die kom ik namelijk heel sneu tegen, zowel in mijn werk als privé. Mijn vrienden en kennissenkring herbergt geen enkele Moberg…

Daarom lees ik met plezier een stukje van iemand die er wél verstand van heeft, op de economische pagina van onze krant waarin staat dat:

De grote pensioenfondsen ABP en PGGM en pensioenverzekeraars zoals Fortis, Amev, VSB en consorten er als de kippen bij waren om in te stemmen met de –exorbitante - beloningsafspraken (van precieze bedragen waren ze niet eens op de hoogte!) en stemden vóór de benoeming van de nieuwe Ahold topman. Bovendien wordt ieder door u zo zorgvuldig gelikt en geplakt zegeltje ingelegd op aandelen Ahold. En al die eerder genoemde pensioenfondsen hebben aandelen in, …. hoe raadt u het zo: Ahold.

Er is pensioenfondsen (en waarschijnlijk mede daardoor ook de Staat) dus veel aan gelegen om de flaterende Firma A. boven water te houden. Koste, wat het u kost. Kassa!

Wie zei dat de bal rond was, dat het spel zo wordt gespeeld?

Aldi, here I come again!

Oh, als u (op eigen risico) kijkt a.s. dinsdag: in het koffertje van de minister zit een Donald Duckie en Trix draagt vast nooit een BATmuts...

 


Terug naar begin van de pagina

 

Hieronder kunt u uw reactie mailen naar Gemma.
Vul uw naam in:


Geef uw e-mail adres op:


Over welke column gaat het? (datum of onderwerp):


Uw opmerkingen:


 

 

Terug naar begin van de pagina