INHOUD GG
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
REAGEREN
 

G E M M A  G E U X

 

Belle

 

Haar naam is als een liedje. Alles wat u zich bij de muziek voorstelt zit erop en eraan. Aan Isabelle.

Zij heeft een zoet toetje, dat door de makers van MONA zonder overtuigend succes is gekopieerd. Haar haren zijn schouderlang en blond, ze is net een elfje met licht blozende wangen.

Haar boze blauwe ogen glinsteren zoals haar forse oorringen bij iedere beweging van haar hoofdje.

Ik schat Isabelle een jaar of dertien, veertien?

Haar naam betekent: ik zweer bij God… d i e z i j d a n o o k v o l v u u r b e z w e e r t…

Want als Isabelle haar lieve snuitje opent, doet u dan rustig vooral een stap opzij – alvorens u zich direct perplex aan de grond vastgenageld voelt.

Isabelles mondje namelijk, wordt dan een beerputje met een wijd opengesperd dekseltje waaraan de kwalijke dampen langs de twee gave rijen parelwitte kleine tandjes ontsnappen.Isabelle weet meer variaties op alle drie letter schutting woorden, dan ik wáár dan ook ooit heb gehoord. Met meer letters heeft zij trouwens ook geen énkele moeite. Ze plaatst ze zonder dat zij haar tong erover breekt vlotjes achter elkaar. Zij is verbaal creatief, dat moet gezegd. Ze gebruikt haar beperkte woordenschat met een fantasie die mij verbaast en verontrust. Behalve vuilspuiterij, leent ze haar lippen voor het speeksel en fluimen spuwen in mijn richting. Als Isabelle ziet dat het door haar beoogde effect uitblijft, gaat zij over tot: Plan Twee. Zij kan makkelijk een stapje verder. Isabelle heeft zich namelijk omringd door een hele groep Isabellen en Isidorussen. Vijftien agressieve pubers. En daarom durft zij zoveel. Zij sprint met haar fiets richting heg, pontificaal over mijn spreekwoordelijke grens, waar zij door knakkende takken wordt opgevangen.

Isabelle heeft nu een duidelijk probleem, maar kan hard fietsen.

 

Isabelle is een heldin uit een groep, die louter uit zogenaamde echte helden bestaat. Helden die de weerloze dieren in het nabije park molesteren. Zij zijn de helden die kleine vernielingen als een breed spoor achter zich laten. Zij zijn de helden die een gezin het leven zeer efficiënt zuur kunnen maken. Zij zijn het soort helden die de hondenstront als goed geplaatste projectielen tegen het raam omhoog gooien. Hun heldhaftige optreden drijft als een vieze olievlek door mijn straat en in mijn tuin, al heel snel in de richting van mijn goede Marokkaanse buren. En zo wordt Isabelles probleem, definitief het mijne. Dácht Isabelle…

 

Helaas voor Isabelle, heb ik andere aantrekkelijkere bezigheden in het leven. Alle Isabellen en Isidorussen zijn langs de zijlijn van harte welkom, maar mijn wereld draait niet om die van hen. Nu treft het bijzonder ellendig, dat de hele groep veel en veel harder kan fietsen, dan ik kan hardlopen. De communicatie verandert daardoor in een soort kat & muisspel, waar ik al snel genoeg van krijg. Het heldendom sublimeert namelijk razend snel tot een plasje lauwe pap en kiest de groep steeds het hazenpad. Om daarna onvermoeibaar strijdvaardig terug te keren. Ik moet iets vinden waardoor Isabelle blijft staan, én een weg vinden die toegang biedt tot een soort van (wederzijds?) respect. Zo niet voor mij persoonlijk, dan wel aan mijn maatschappelijke grenzen.

’s Nachts breek ik daar mijn hoofd over. Ik laat mij door geen enkele Isabelle of Isidoor opsluiten in mijn eigen huis en ben niet van plan me nog langer te laten terroriseren in mijn woonomgeving. Twee dagen, is precies twee zonnige dagen te veel. Alsof dat verschuilen in het eigen huis trouwens ook maar iets oplost: buiten draait de hele kermis op volle toeren door. Als dit zo doorgaat hebben we straks: lege tuinen, lege stoepen, een leeg park voor de deur en bleke gezichten, en kan Isabelle met haar gevolg zichzelf tot de koningin van de wijk uitroepen. Dat doet Isabelle dan maar thuis, in haar eigen straat aan de andere kant van het dorp. Ik heb aan Beatrix al meer dan genoeg koningin, zo ware helpe mij God almachtig.

 

De volgende ochtend maak ik contact met een beleidsmedewerker van de kleine gemeente waarin ik woon. Tevens vraag ik het nummer van de jongerenwerker en spreek haar bandje in. De vorige avond heb ik via een e-mail naar de wijkagent (www.wijkagent.nl) mijn klacht omschreven. Ik merk, als de beleidsmedewerker Openbare Orde mij terugbelt, dat de boodschap duidelijk is overgekomen. Alle medewerking wordt me toegezegd.

Tot vroeg in de doordeweekse avond blijft het rustig. Gedurende het paasweekend hadden alle I&I’s namelijk meer tijd en aandacht voor hun ‘hobby’. Om half zeven: ja hoor, daar zijn ze weer. Zo voorspelbaar dat je de klok er al bijna op gelijk zou kunnen zetten. Ik houd mijn adem niet in, maar wacht gelaten de nieuwe acties af. Daar gaan we weer, van voor af aan – schelden, roepen, poep gooien, heg inrijden, rammelen aan de voordeur. Dan toch maar even de politie bellen, voor Belle en haar Beesten…

 

De sterke armen van de wet, weten met hun uitstraling - na enig vasthoudend aandringen - de juiste snaren te vinden. De namen en adressen van het grootste gedeelte van de groep wordt genoteerd. Enkelen van hen weten diep in zichzelf nog zoveel beschaving te vinden, dat ze mij de nerveuze klamme hand reiken en hun verontschuldigingen uitstamelen met schrille kinderstemmen. Voor wat het waard is…, ik laat de slingers nog maar even in de doos. Ik gun hun het voordeel van de twijfel. Akkoord. Verder gaan we nu maar niet gezellig doen jongens, ik heb andere dingen te doen – blij dat hier een streep onder staat en fiets nu maar gauw naar huis…

 

"Vooral BELLEN," zegt de agent als ik hem de hand schud, "als er wéér iets is – BELLEN! Dat is het beste wat u kunt doen, blijf ons BELLEN!"

 

De man zou goud moeten verdienen, ik heb minstens één glimmende medaille voor hem in mijn gedachten.

En Isabelle? Ik hoop dat het ooit goed komt met Isabelle – doodzonde van zo’n mooie slimme meid…


Terug naar begin van de pagina

 

Hieronder kunt u uw reactie mailen naar Gemma.
Vul uw naam in:


Geef uw e-mail adres op:


Over welke column gaat het? (datum of onderwerp):


Uw opmerkingen:


 

 

Terug naar begin van de pagina