CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - reacties van lezers

Reacties op aflevering 44  d.d.  8 maart 2007 ( Arnold Janssen S.V.D.)

 

We nemen de draad weer op na enkele weken afwezigheid op deze website.  Er zijn namelijk nog een heleboel prentjes die ik nog niet onder de loep genomen heb. Voorlopig is er dus stof genoeg. Bovendien:  Ik ben zelf benieuwd  naar allerlei zaken die ik bij het onderzoek in boeken en op Internet tegenkom en …. van verscheidene kanten heb ik te horen gekregen dat er lezers zijn die ook benieuwd zijn naar hetgeen ik zoal tegenkom bij mijn nasporingen. Daarom dus een vervolg . We beginnen welgemoed met een Lucy-show in aflevering 46 van deze “continuing story.”

 

Maar eerst nog even terug naar aflevering 44 over Arnold Janssen, SVD. Daar kreeg ik twee reacties op.

 

Een trouwe lezer uit Best schrijft het volgende:

 

“Met veel belangstelling weer eens zitten lezen in de nieuwste bijdragen aan het inmiddels fors uitdijende "Prentenboek".  Onderhoudend, regelmatig stichtelijk en ook niet zelden komen uiterst merkwaardige levens aan de lezers voorbij. Met betrekking tot de laatste bijdrage: het viel me op dat de achterkant van het prentje van pater Janssen hetzelfde is als dat van Bruno en dat klopt volgens mij niet. Wat pater Janssen betreft: zijn orde gaf in Nederland een interessant en leesbaar blad uit, Katholieke Missiën, waarop ook ons gezin in de vijftiger jaren geabonneerd was. Het latere blad Bijeen, een uitgave van de gezamenlijke (missie-)orden en congregaties, vond (wellicht) een model in K.M. Bijeen is inmiddels ter ziele en iedere keer als ik onze zoon in Den Bosch ga bezoeken kom ik langs het leegstaande kantoor van dit blad.”

 

Een andere even trouwe lezer, uit Cuijk , schreef ons  op 19 maart 2007 het volgende:

 

“Pater Arnold Janssen, geboren 5 november 1837  in Goch. Vandaag zijn wij in Goch geweest. Hier hebben wij de Katholische Pfarrkirche bezocht. In deze kerk vind je verschillende zaken die aan de H. Arnold Janssen herinneren. Ook vindt men hier, in een vitrine een relikwie van de heilige. De echtheid wordt “gegarandeerd” met o.a. de volgende verklaring: ……. Nos ex authenticis locis extraxisse particulas EX OSSIBUS Sancti ARNOLDI JANSSEN PRESBYTERI. ...... Datum Romae, die V mensis Octobris, A.D. MMIII, Sancti Rosarii Anno.  Getekend door:    (P. Giancarlo Girardi. SVD)  Postulator Generalis (van de: Societas Verbi Divini). Heel indrukwekkend was een publicatie over een moord op 40 missionarissen (broeders en zusters van de Orde uit Steyl en ook andere orden). Aan boord van het Japanse oorlogsschip de ‘Akikaze’ werden op 17 maart 1943 op zee met een tussenpose van 3 minuten de religieuzen doodgeschoten en in zee gegooid. Drie kleine kinderen in de groep werden eveneens in zee geworpen.Omdat de Japanners steeds meer terrein verloren aan de oprukkende Amerikaanse troepen en omdat bij elke Japanse aanval Amerikaanse vliegtuigen weerstand boden, verdachten de Japanners de buitenlandse missiepaters en –zusters van verraad. De werkelijke oorzaak lag bij de door de Amerikanen ontcijferde Japanse codes. 

De kerk vind ik een bezoek waard: een gebouw uit de middeleeuwen dat voor een deel prachtig is gerestaureerd in een kerkelijk waardige architectuur. Over de moord op deze 40 broeders en zusters heb ik nooit gehoord ! Het is de moeite van het vermelden waard, denk ik. Pater Ralph M. Wiltgen (SVD) heeft historisch onderzoek hiernaar verricht. 

Tijdens onze wandeling door de stad konden wij, ondanks de wegwijzers, zijn geboortehuis (Heilige A. Janssen) niet vinden. Het stormde en het was er vrieskoud.”

 

Zoals hierboven al gemeld is er door een misverstand er bij de aflevering over pater Janssen een verkeerde afbeelding geplaatst. De afbeelding die geplaatst is, hoorde bij de H. Bruno (afl. 45).  Dat foutje wil ik bij deze goedmaken.

 

Reacties blijven welkom.

Gerard de Croon – 1 mei 2007