CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - reacties van lezers

Reacties op Devotieprentjes aflevering 74

 

St. Willibrordus

In uw rubriek wordt deze week een prentje behandeld van Sint Willibrordus. U maakt tevens melding van het feit, dat er meerdere Brabantse plaatsen zijn met een Willibrordverering. Een plaats die in deze reeks niet  onvermeld mag blijven is het kerkdorp Esch dat bij de 
laatste gemeentelijke herindeling gedwongen werd zijn zelfstandigheid in te leveren en nu deel uitmaakt van de gemeente Haaren, waartoe sinds diezelfde herindeling ook Helvoirt en Biezemortel behoren.
De Willibrordus-verering is in Esch opvallend groot. Zo treft men een afbeelding van Sint Willibrordus in het voormalige gemeentewapen,

 is de kerk naar deze heilige genoemd, evenals de het Essche Gilde (de Schuts), de Fanfare en de Drumband.
Het parochiestempel toont een opvallend fraaie afbeelding van Sint Willibrordus met op zijn hand de Essche kerk, gemaakt door de  Oisterwijkse missionaris Jan Philippus (ofm cap), priester en beeldend kunstenaar.

Met vriendelijke groeten,
Emanuel van Amelsvoort


Reactie op afl. 73 over Willibrordus:

Van een lezer die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Nederlandse kerkprovincie kregen we onderstaande reactie die vergezeld was van twee afbeeldingen.

"Met veel belangstelling de Willibrordus-bijdrage van je Devotieprentjes-site gelezen/bekeken. Heel interessant, vooral natuurlijk door het persoonlijke verhaal uit 1940. Het zou aardig zijn als een nazaat van de architect jouw stukje onder ogen zou krijgen. Ik vraag me verder af of de bouw-/bestektekeningen nog ergens bewaard worden.

Ik weet niet of je iets kunt met wat ik nu zal toesturen: een scan van een icoon ( afb. 1)

die afgebeeld stond op een boekje uitgegeven door de Diocesane Commissie Willibrordjaar  (1989 - 1990) bisdom Den Bosch, nov. 1989. Secretaris van de commissie was dr. J. Peijnenburg, archivaris van het bisdom. In dit boekje worden  naast o.m. diverse gegevens uit het leven van Willibrordus en  een aan hem gewijde vesperdienst, in het kort de aan deze heilige toegewijde kerken in het bisdom Den Bosch beschreven en met een fotootje uitgebeeld. Het ging om 27 parochiekerken. Tijdens dit herdenkingsjaar werden er ook enkele keren landelijke brochures uitgegeven met een fraai logo, een gestileerde uitbeelding van het markante Willibrord-te-paard-beeld te Utrecht, dat als ik me niet vergis door Albert Termote gemaakt is. (afb. 2) 

In een Volkskrantart. van 6 jan. 2001 (Bert Wagendorp en Theo Nijenhuis) komt Willibrord aan bod  in een vrij uitgebreid stuk waarin hij  heel kritisch getypeerd wordt als '(De reislust van) een heilige vandaal' .  Het begin van het artikel gaat interessant genoeg voor een belangrijk deel over de kapel te Luissel waarover jouw verhaal gaat. Het artikel bevat ook een foto van de kapel. De aanleiding van de

bouw in 1940, kort na het 12e eeuwfeest van 1939, zou zo meldt het Volkskrantartikel de vondst van een oude acte uit 712 geweest zijn. Een kaartje Bedevaartplaatsen Willibrord  in Nederland , waarop het gehele noorden en oosten van ons land (geen bedevaartplaatsen, neem ik aan) ontbreekt, laat zien dat Noord-Brabant er de meesten telt: Alphen, Berkel, Den Bosch, Diessen, Meijel (?), Oss, Riethoven en Teteringen.

 

R. de C., bezoeker uit zuidoost-Brabant"