CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - 80

Elke week een aflevering

Gaat en onderwijst

Het jaar waarin dit prentje werd uitgegeven is 1950, een Heilig Jaar voor katholieken. Het jaar werd geopend door Paus Pius XII die daartoe met een staf op een speciale toegangsdeur van de St. Pieter in Rome klopte waarna deze op geheimzinnige wijze openging. De ceremonie was te zien op een foto in de Katholieke Illustratie. We waren thuis abonnee op dit blad en ik vond als jongen het altijd zeer de moeite waard om het van voor tot achter door te lezen en de foto’s te bestuderen. Daarom kwam die gebeurtenis weer terug in mijn herinnering toen ik het prentje van deze aflevering bekeek.

Zo’n Heilig Jaar bracht nogal wat voordelen met zich mee voor pelgrims naar Rome. Als ze na het biechten en het uitvoeren van de penitentie nog 15 dagen in Rome bleven en daarbij elke dag de 4 belangrijkste kerken bezochten, kregen ze een volle aflaat.

Voor Tilburgers was het in die TV-loze tijd belangrijker wat er in de stad en naaste omgeving gebeurde dan wat er zich elders op de wereld afspeelde. Op de achterkant van het prentje zien we dat er vanuit Tilburg toch heel wat mensen op weg gestuurd werden om in heel uiteenlopende gebieden actief het geloof te gaan verkondigen.

Vanuit het Missiehuis aan de Bredaseweg in Tilburg kregen op zondag 24 september 1950 (nu dus al 58 jaar geleden) maar liefst 15 mensen een opdracht om te gaan werken aan de verkondiging van het geloof in de genoemde gebieden. Bij het geven van deze opdracht aan de genoemde leden van hun congregaties baseerden de oversten zich op het bijbelwoord Gaat en onderwijst alle volkeren. ( Mt. 28,19). De tekst die daar staat luidt in de Nieuwe Bijbelvertaling iets anders: `Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest…`

Ongetwijfeld hebben de zusters, broeders en paters hun werk in de missiegebieden met grote inzet gedaan. Als ze nog leven zullen ze zich na al die jaren misschien afvragen of ze – opnieuw voor de keuze gesteld- nu nog zouden vertrekken als missionaris. De inzichten over andere culturen zijn in onze samenleving immers danig veranderd. Toch blijft er bij ons kennelijk een behoefte bestaan om westerse idealen te gaan verbreiden in wat nu ontwikkelingslanden heten. Onze samenleving heeft daarbij gekozen voor militaire interventies en uitzending van ontwikkelingswerkers. Tja.

Ten slotte nog dit:

Waarom koos ik voor dit stukje de titel Gaat en onderwijst ? Wel, in 1949 was er op het toen nog onbebouwde Piusplein in Tilburg in een grote tent een uitgebreide missietentoonstelling die GEO heette: Gaat En Onderwijst. Missiecongregaties lieten daar van alles zien wat ze uit hun missiegebieden meegebracht hadden. Leerlingen van de Tilburgse lagere scholen mochten ook hun aandeel leveren aan de tentoonstelling en ze konden daar zelfs prijzen mee verdienen. Als oudste in het gezin wist ik een broer over te halen om mee te werken aan het maken van een klein kartonnen schaalmodel van een primitief witgekalkt missiekerkje. Mijn broer was niet alleen jonger maar ook handiger dan ik. Er is geen foto van ons werkstuk gemaakt en ik kan het dus niet bewijzen, maar het is in mijn herinnering toch wel een aardig product geworden. Vooral over de kerkramen waren we heel tevreden: de doorschijnende rode wikkels van toffees hadden we aan de binnenkant geplakt en daardoor kregen de ramen, vonden wij, het karakter van gebrandschilderd glas.

We hebben het kerkje zelf naar de tentoonstelling gebracht, te voet natuurlijk, en we zagen het later terug toen we in klasseverband de GEO bezochten. Er waren enorm veel voorwerpen en afbeeldingen te bezichtigen, maar in mijn hoofd was er op die tentoonstelling maar één object: ons kerkje.

Een prijs was het echter niet waard volgens de jury.

Geraadpleegd: Wikipedia voor het begrip Heilig Jaar.

In de Collectie Documentatie Tilburg in het Regionaal Archief Tilburg is onder nr 418 informatie te vinden over de genoemde tentoonstelling. Je moet daar wel voor naar het archief. De documenten zijn niet op Internet te raadplegen. ( Zie website van het Regionaal Archief)