CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - 98

Elke week een aflevering

Het blijft in de familie

 

Bij het doornemen van mijn prentjes viel me op, dat ik nogal eens de naam Geraedts tegenkwam als signatuur. Het betreft vaak prentjes met een m.i. hoog artistiek niveau. Nieuwsgierig naar de achtergrond ging ik op zoek naar kunstenaars van die naam.

Het blijkt dat de familie Geraedts verscheidene leden telt die zich bezig hebben gehouden met kerkelijke kunst. Ik kwam bij mijn prentjes de volgende namen tegen: Wijnand, Pieter en Paula.. Vandaag vraag ik aandacht voor de drie genoemde Geraedtsen, omdat ik prentjes bezit die door hen gemaakt zijn. Misschien zijn er meer familieleden die in deze tak van kunst actief waren, maar van hen heb ik geen prentjes.

Afbeelding 1 toont ons een prentje van Wijnand. Het is een zeer expressief portret van Franciscus van Assisi. Al eerder in deze serie zijn prentjes van Wijnand Geraedts aan de orde geweest, namelijk in afl. 55 en afl. 96. Wijnand Geraedts leefde van 1883 tot 1958. Hij werd geboren in Swalmen en is overleden in Warmond. Hij kreeg een uitstekende opleiding in de schilderkunst aan de academie in München en later aan die in Antwerpen. Hij vestigde zich in de loop van zijn leven o.a. in Duitsland, Italië, Frankrijk, België en de V.S. en was in al die landen ook actief als schilder. Na zijn vijftigste vond hij een vaste stek in Warmond waar hij woonde met vrouw en vijf kinderen. Die vaste stek kan ook slaan op visstek, want vissen was zijn geliefde hobby. Hij raakte betrokken bij de aankleding en versiering van verscheidene kerken o.a. in Roermond en Swalmen en zo kreeg hij de reputatie van kerkelijk kunstenaar. Voor de Liduïnakerk in Warmond maakte hij b.v. in 1945 een groot schilderij getiteld Het visioen van Liduïna, dat in 1950 zelfs internationale aandacht kreeg, omdat het werd getoond op een tentoonstelling in Rome.

Pieter Geraedts is een zoon van Wijnand. HIj leefde van 1911 tot 1978. Aanvankelijk ging zijn belangstelling vooral uit naar auto’s, maar onder invloed van zijn vader kreeg hij ook interesse in de kunst. Hij ging niet naar de kunstacademie, maar werd door zijn vader opgeleid tot volleerd schilder en beeldend kunstenaar. Door zijn vader ook raakte hij betrokken bij kerkelijke kunst en kreeg hij opdrachten in deze sector. Hij maakte schilderijen en glas-in-loodramen voor verscheidene kerken. Maar Pieter had ook andere opdrachtgevers dan kerkbesturen. Zo maakte hij b.v. een portret van Juliana voor de gemeente Nootdorp en een van Beatrix voor het Beatrixziekenhuis in Gorkum.

Op afb. 2 en 3 zijn twee boeiende portretten te zien die Pieter maakte voor de Carmel in Nijmegen. De afbeeldingen zijn gepubliceerd als prentjes, maar de uitgever is niet vermeld.

Pieter maakte vaak schilderijen voor drukkerij Van Elburg in Warmond, die ze dan gebruikte voor bidprentjes en prentbriefkaarten. Ongetwijfeld is dat ook de drukkerij waar de volgende afbeelding vandaan komt. Elwa kan volgens mij niets anders betekenen dan Van Elburg Warmond.

Afbeelding 4 toont ons een prentje van de hand van Paula Geraedts . Het wijkt niet alleen af van de drie andere prentjes omdat het in kleur is uitgevoerd, maar ook omdat de toets en de sfeer volkomen anders zijn.

Over Paula Geraedts kan ik op Internet niet meer ontdekken dan dat ze een kinderboek geïllustreerd heeft, namelijk Gichel Gans en Zwiemel Zwijn geschreven door J.M. Overmeer.

Het lijkt me waarschijnlijk, dat ze verwant is aan Pieter Geraedts en dat ze de familietraditie op het gebied van kerkelijke kunst op haar manier voortzet.

Voor aanvullende informatie houd ik me aanbevolen.

(bron: http://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/)