De Joodse begraafplaats in Tilburg

De Joodse gemeenschap in Tilburg is altijd van bescheiden omvang geweest. Eind 18e eeuw mochten de eerste Joden zich vestigen in de stad, al ging dat nog gepaard met het stellen van eisen. Zo mochten de Joden bijvoorbeeld geen handel drijven. De discriminatie van Joden is van alle tijden. De eerste decennia werden overleden Tilburgse Joden begraven op o.a. het  Joodse kerkhof van Oisterwijk. Pas in 1857 werd net buiten de stad een klein kerkhof geopend alwaar de eerste begrafenis plaats had op 30 juli 1858. Zoals gezegd is de Joodse gemeenschap altijd klein gebleven en bestaat het kerkhof nu uit zo'n 150 graven. 
Als je door het hek op de begraafplaats komt kom je eerst langs het zogenaamde metaheerhuis. In dit gebouwtje werden de overledenen ritueel gereinigd en klaar gemaakt voor de begrafenis. De begrafenisstoet staat hier altijd even stil voor het houden van de lijkrede en een lofprijzing van God. Het huisje stamt uit 1936.
De begraafplaats zelf bestaat uit een oud gedeelte (links) en een nieuwer gedeelte (rechts). Het is een sfeervol verstild geheel met de voor Joodse kerkhoven zo kenmerkende sobere grafstenen. Het beheer van het kerkhof is overgedragen aan de gemeente Tilburg en het ligt in de verwachting dat het opengesteld gaat worden voor publiek.

Han van Meegeren



Fotografie en tekst:
Han van Meegeren (tenzij anders vermeld)