INHOUD JEF VAN KEMPEN
HOME

AUTEURS

TEKSTEN

AUDIO
BRABANTS
SPECIAAL

CuBra

Jef van kempen

De bekering van Joris-Karl Huysmans

&

Een zigeunerkamp / Un campement de Bohémiens

 

2013-11-11 FRANSE VERTALING van het artikel over J.-K. Huysmans in Tilburg door Jef van Kempen, oorspronkelijk gepubliceerd in Tilburg Tijdschrift (1988), waarin opgenomen Van Kempens vertaling van 'Un campement de bohémiens' ('Een zigeunerkamp'). De tekst is vertaald en van uitgebreide aantekeningen voorzien door Jan Landuydt.

KLIK HIER voor de aankondiging op de website van Van Kempen

KLIK HIER om op de website van Huysmans.org de PDF van de vertaling te downloaden

KLIK HIER om op CuBra de tekst van Tilburg Tijdschrift te downloaden

ZIGEUNERKAMP - CAMPEMENT DE BOHEMIENS Joris-Karl Huysmans was 27 jaar oud toen hij in augustus 1874 in Tilburg logeerde bij zijn oom, de beeldend kunstenaar en tekenleraar van de Rijks-HBS, Constant Huijsmans, die op nummer 21 woonde van Het Ven, zoals het Piusplein in die tijd heette. Tijdens zijn verblijf was J.-K. getuige van de aankomst van een groep zigeuners, waarover hij een korte impressie publiceerde in 1875.


DE BEKERING J.-K. Huysmans zou een van de voornaamste schrijvers worden van het Franse naturalisme, aanvankelijk in de lijn van Emile Zola, later in de engere zin van het woord: de decadenten. Huysmans bekeerde zich niettemin tot het katholicisme, een overgang die hem nooit volledig in dank is afgenomen.