INTERVIEWS AUTEURS TEKSTEN HOME
JACE VAN DE VEN
Dichter en Journalist
maar ook fietscoureur


Jace leest uit zijn eerste bundel voor. 'Ophaalbrug'. Klik HIER om het hele gedicht te beluisteren (145 kb). De voordracht vond plaats via de telefoon.


Het interview vond plaats in de zomer van 2000, achter in onze tuin. In Tilburg woon je nooit ver van een kerk, hoewel er tegenwoordig veel niet meer als religieuze plek fungeren. Die bij ons in de buurt nog wel en dat laat zij weten ook. Dus beierden haar klokken lustig door ons interview heen. Hopelijk ergert het u niet.
Jace ontdekte op zeventienjarige leeftijd dat mensen ook dood gaan. Vanaf dat moment liet dat onderwerp hem niet meer los. Hij bezocht een psycholoog die hem echter niet met dit probleem kon helpen. Dus begon hij er maar over te schrijven (85Kb). Het bleek een ontdekking te zijn. Jace had zijn eigen therapie (94 Kb) gevonden.
Voor Jace is schrijven min of meer een soort bezweringsformule. Een manier om angsten van zich af te schuiven. Ondanks zijn forse postuur beschouwt hij zich zeker niet als een held (39 Kb).
Jace staat vooral bekend om zijn gedichten. Heeft hij eigenlijk ook proza (79 Kb) geschreven?
Zijn oeuvre over dertig jaar is vrij beperkt, iets waarvan hij de schuld ook bij zichzelf (69 Kb) zoekt.
Toch heeft hij in de loop der jaren veel meer geschreven dan officieel is uitgegeven (85 Kb).
Een voorbeeld van dat andere werk is een theaterstuk dat vaak met groot succes op scholen (173 Kb) is opgevoerd.
Zelfs over Gilles de Rais heeft hij een verhaal (111 Kb) geschreven, na een tocht langs de kastelen waar deze Franse massamoordenaar in de zestiende eeuw leefde en zijn gruweldaden pleegde.
Tegenwoordig is zijn schrijftempo zelfs vele malen verhoogd, vanwege zijn werk bij het Brabants Dagblad. Hij heeft daar sinds april 2000 een dagelijkse halve pagina die zowel door hemzelf als een aantal vaste en losse medewerkers gevuld dient te worden. Dat kost hem nogal wat energie (97 Kb).


Jace van de Ven op een relaxed moment


Desondanks houdt Jace nog genoeg energie over om zijn grote passie overeind te houden: fietsen (145 Kb).
Een andere passie betreft de stad waar hij al zoveel jaren woont: Tilburg (88 Kb).
Toch is Jace na al die jaren in Tilburg gebleven wat hij altijd is geweest: een echte Brabander. Wat dat precies inhoudt? Laten we daaraan de komende tijd eens aandacht besteden, onder andere op deze site.Ja, roken doet hij ook


Interview: Frans Tooten
INTERVIEWS AUTEURS TEKSTEN HOME