________________________________
[2 december 2010 - nr 227)
Gevoelstemperatuur
Terwijl in
Amsterdam de daklozen onder lichte dwang van de straat worden
gehaald (zijn het dan nog wel daklozen?), zwerft Schoonebeek eenzaam
door de koude stad. Het is zijn vaste ochtendommetje: naar de
handelaar in bedrukt papier voor een International Herald Tribune.
En daarna naar Meesters voor een kopje koffie.
Maar voorlopig
is het nog niet zo ver, eerst trotseert hij nog dapper de door de
snijdende wind veroorzaakte gevoelstemperatuur van min vijftien op
de Spoorlaan. Die zakt tot een aangename min dertien als hij de hoek
van de Heuvelring om slaat – bij de daar gevestigde ijssalon, die de gevoelstemperatuur weer niet echt ten goede komt.
Toch een raar
begrip, gevoelstemperatuur. Vroeger snapte Schoonebeek het wel. Het
vroor dan bijvoorbeeld een graad of vijf, maar door een gemene bries
léék het een stuk kouder. Dat kon hij zich wel voorstellen. En
anders merkte hij het wel als hij buiten kwam. Het voelde dan aan
als tien graden vorst, terwijl het in het echt maar min twee was of
zo. De wind hield de mens dan een beetje voor de gek.
Maar vorig jaar
heeft een opdringerige meteoroloog Schoonebeeks vorstbeeld ernstig
verstoord. Die kwam toen op de radio uitleggen dat er ijs op de
plassen lag, omdat de gevoelstemperatuur vijf graden onder nul was.
Terwijl het in het echt plus twee was. De wind kon blijkbaar
ook het water voor de gek houden. Maar Schoonebeek had nou juist op
school geleerd dat het bevriezen van water zo ongeveer de definitie
van vorst was. Onder nul vriest het, en daarboven niet. Zo simpel
kon het zijn op deez’ aard. Maar als alleen de gevoelstemperatuur
al water kan laten bevriezen, dan is de gevoelstemperatuur dus
eigenlijk de echte temperatuur. En de temperatuur op de thermometer
(plus twee) is dan… ja, wat is dat dan eigenlijk? Een grapje van
het kwik?
Vanwege zijn
door de strenge gevoelsvorst sterk krimpende hersencellen, komt
Schoonebeek er niet echt uit. Pas later, achter zijn krantje en na
de eerste slokken hete koffie, heeft hij iets wat op het begin van
een verklaring zou kunnen wijzen. Je hebt vorst. Én je hebt
gevoelsvorst. En voor dat laatste munt hij om al die meteorologen
van dienst te zijn, graag een nieuw weerkundig begrip: De Nieuwe
Vorst.
|