________________________________
[9 december 2010 - nr 228)
Bisschopswijn
Schoonebeek zou
voor een sinterklaasavond bij enkele vrienden de bisschopswijn
verzorgen. Maar hoe maak je dat spul? Volgens de grootste
encyclopedie ter wereld, Wikipedia, volstond het om wat rode wijn te
verwarmen (niet meer dan 70° om de alcohol niet kwijt te raken) en
daar dan wat kaneel, anijs, kruidnagel en sinaasappelschillen bij te
gooien. Maar dat leek Schoonebeek toch wel erg minimaal.
Nee, dan op
sinterklaasrecepten.nl. Daar was behalve van wijn, ook sprake van
cognac en bessenjenever. Bovendien mocht de anijs hier achterwege
blijven. Van de andere kant: de sinaasappelschillen hadden ze
ingeruild tegen een halve liter sap uit een pak. Hetgeen Schoonebeek
een gruwel leek.
Weer ergens
anders (kookjij.nl) was sprake van een hele sinaasappel waarin de
maker kruidnagelen diende te steken. Dat zag er dan weer een stuk
professioneler uit, ware het niet dat er een halve liter water
(water!) bij moest en geen jenever of cognac. Hm.
Op nog een
andere site had de bessenjenever plaatsgemaakt voor rode port, waar
Schoonebeek wel iets voor te zeggen vond, omdat hij nou eenmaal
nooit bessenjenever in huis heeft.
Uiteindelijk is
hij met de volgende ingrediënten aan de slag gegaan: één fles rode
wijn, één hele sinaasappel, twee glazen cognac, twee glazen rode
port, tien kruidnagelen (in de sinaasappel gestoken), een kaneel- en
een vanillestokje. En nog een schepje suiker. De bereiding was
daarna simpel, al diende daardoor de aandacht niet te verslappen.
Het hele zaakje kon zo de pan de pan in, waarna het een uur lang bij
een temperatuur van net onder de 70° in de gesloten pan mocht
trekken. Dat betekende voor Schoonebeek: erbij blijven en een uur
lang de temperatuur goed in de gaten houden. Daarna mocht hij met
een schuimspaan alle troep eruit vissen, zodat er een mooi, warm
wijnig goedje overbleef.
Serveren met
speculaas, zo adviseerden de kenners op het internet. Maar die heeft
Schoonebeek toch maar gewoon bij de bakker gehaald. Het resultaat?
Een heerlijk avondje. En een probaat middel om vrienden te houden.
|