>  home

 

   >  speciaal

 

   >  auteurs

 

   >  teksten

 

   >  brabants

 

   >  audio

 

 












 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inhoud Jan de Jong  <       

 

Schoonebeek  <    

Schoonebeeks

               Donderdag

________________________________  [9 december 2010 - nr 228)

              

 

 

Bisschopswijn

 

Schoonebeek zou voor een sinterklaasavond bij enkele vrienden de bisschopswijn verzorgen. Maar hoe maak je dat spul? Volgens de grootste encyclopedie ter wereld, Wikipedia, volstond het om wat rode wijn te verwarmen (niet meer dan 70° om de alcohol niet kwijt te raken) en daar dan wat kaneel, anijs, kruidnagel en sinaasappelschillen bij te gooien. Maar dat leek Schoonebeek toch wel erg minimaal.

Nee, dan op sinterklaasrecepten.nl. Daar was behalve van wijn, ook sprake van cognac en bessenjenever. Bovendien mocht de anijs hier achterwege blijven. Van de andere kant: de sinaasappelschillen hadden ze ingeruild tegen een halve liter sap uit een pak. Hetgeen Schoonebeek een gruwel leek.

Weer ergens anders (kookjij.nl) was sprake van een hele sinaasappel waarin de maker kruidnagelen diende te steken. Dat zag er dan weer een stuk professioneler uit, ware het niet dat er een halve liter water (water!) bij moest en geen jenever of cognac. Hm.

Op nog een andere site had de bessenjenever plaatsgemaakt voor rode port, waar Schoonebeek wel iets voor te zeggen vond, omdat hij nou eenmaal nooit bessenjenever in huis heeft.

Uiteindelijk is hij met de volgende ingrediënten aan de slag gegaan: één fles rode wijn, één hele sinaasappel, twee glazen cognac, twee glazen rode port, tien kruidnagelen (in de sinaasappel gestoken), een kaneel- en een vanillestokje. En nog een schepje suiker. De bereiding was daarna simpel, al diende daardoor de aandacht niet te verslappen. Het hele zaakje kon zo de pan de pan in, waarna het een uur lang bij een temperatuur van net onder de 70° in de gesloten pan mocht trekken. Dat betekende voor Schoonebeek: erbij blijven en een uur lang de temperatuur goed in de gaten houden. Daarna mocht hij met een schuimspaan alle troep eruit vissen, zodat er een mooi, warm wijnig goedje overbleef.

Serveren met speculaas, zo adviseerden de kenners op het internet. Maar die heeft Schoonebeek toch maar gewoon bij de bakker gehaald. Het resultaat? Een heerlijk avondje. En een probaat middel om vrienden te houden.