>  home

 

   >  speciaal

 

   >  auteurs

 

   >  teksten

 

   >  brabants

 

   >  audio

 

 












 

 

 

 

 

 

 

 

 

inhoud Jan de Jong  <    

inhoud Schoonebeek  <    

Jan de Jong

Schoonebeek

 

________________________________

 

2359,2 km

 

Het is of het zo moet zijn. Amper terug uit Londen en volgende week weer verplicht aanwezig in Edinburgh, kon Schoonebeek tussendoor echt niet onder dat uitstapje naar ’s-Gravenvoeren uit. België dus, meer bepaald de Voerstreek. Een reeks dorpen die met zijn zessen niet eens de luxe van een eigen supermarkt kennen. Daartoe dient de Voerenaar zich twaalf autominuten naar Eijsden (Nederland) of twaalf autominuten naar Aubel (Wallonië) te spoeden.

Het hoofddorp is ’s-Gravenvoeren en daar kijken ze niet op een paar kilometer naar links of rechts. Naast de kerk ontwaarde Schoonebeek een kort oplopend straatje dat Mennekensput heette. Voorwaar een onheilspellende naam. Halverwege dat straatje is op een blinde muur een bordje gemonteerd:

 

 

SANTIAGO DE COMPOSTELA

 

  2359,2 KM

 

 

Behalve dat de bewoners, die lange tijd voor hun Nederlands hebben moeten strijden, niet kiezen voor de door de Nederlandse Taalunie voorgeschreven spelwijze ‘Compostella’ maar liever het Galicische ‘Compostela’ aanhouden, is Schoonebeek vooral geïntrigeerd door die zo pijnlijk exact aandoende afstandsbepaling. Niet ‘± 2400 km’, of zelfs ‘2360 km’. Nee, 2359,2 km. Het zijn natuurlijk die tweehonderd meter die het hem doen.

Het is ook al een heel oud bordje. De afstand kan onmogelijk met Google Maps zijn berekend. Ongetwijfeld heeft ooit een zeer vrome dorpeling het heel precies afgestapt.

Op 124 meter van het bordje bevindt zich het terras van café Der Pley. Alwaar Schoonebeek vanachter zijn Duvel gedurende enkele contemplatieve minuten de nietigheid van zijn eigen leven bepeinst.