INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over de zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Riet Schipperheijn (2) - met recept balkenbrij


Hoe meer ik lees over zuinigheid van vroeger, hoe meer ik me weer herinner.


B.v. hergebruik van krantenpapier: kende iemand vroeger echt toiletpapier? Wij niet! Op maat geknipte velletjes krant, aangeregen aan een touwtje! Dat mochten onze oudsten doen onder het gezamenlijk bidden van het Rozenhoedje.

Nog iets wat gebeurde onder dit gezamenlijk gebed: Onze tuin grensde aan een boerenwei en soms kreeg m'n moeder van die boer een paar liter verse koeienmelk. Ze zette die in de schaal van een lampetkan in de kelder. Schepte daar na enige tijd de room af in een jampotje en wij maar al biddend schudden. Na afloop had je dan een klontje echte boter over en wat "karnemelk".

Op school: leren breien met wel 5 verschillende kleurtjes katoen en niet te vergeten de potloodverlenger, waarin het stompje potlood tot zo'n 2 cm kon worden opgebruikt. Eerst bij
inlevering bij de zuster van zo'n stompje kreeg je, met vermaning toch zeker zuinig te zijn, weer een ander stukje potlood.

 

Van het slachten van een varken weet ik nog dat mijn broertjes vochten om het mogen kussen van het varken z'n kont, want die dat durfde kreeg de blaas, die gespannen werd op
een emmer en tot trom werd gebombardeerd. Ook moesten we een paar dagen (?) tegen dat varken aankijken, dat dan gespannen was op de leer in de bijkeuken, om te "versterven". M'n moeder had het dan vreselijk druk met zult maken en bloedworst en, nadat het varken was kleingesneden, met vet spek uitbraden (heerlijke kaantjes) en winnen van reuzel. Ook weckte ze heel veel vlees en werden mooie stukken in de schouw gehangen om te roken.


Balkenbrij maakte ze en ook ik nog, door een flink stuk doorregen spek gaar
te koken net onder water (b.v.500 gr.)

Het magere deel snijd ik op de boterham met peper en zout. Het zwoerd met vet gedeelte kleinsnijden. Met zout, peper, vleeskruiden en kruidnagel vermengd gaat dat  in
het kookvocht, samen met een gesnipperd uitje. Al flink roerend boekweitmeel
toevoegen tot de massa zo stijf is dat een houten lepel er in blijft staan.
(Nog even de smaak controleren).

De massa overdoen in een met bloem bestoven schaal en af laten koelen. Dan in plakken snijden van ong.1 cm. en deze bakken.

Mijn man is Amsterdammer en at zelfs tulpenbollen, maar in de Kerstnacht maakte zijn vader balkenbrij!

 

Ook nog een leuk voorval wat ik nooit zal vergeten: de triplex zitting van een onzer keukenstoelen was kapot. Mijn moeder had er een lap overgehangen en op het achterste stukje werden 's avonds de kleren van de jongste kinderen opgestapeld. We komen 's
morgens op en ons poesje was op de stoel gesprongen en met kleren en al door
de zitting gezakt. Daar hebben we vreselijk om moeten lachen.