Literaire
Wandelroute
Tilburg

Piusplein

Over het Piusplein

Via de Ordonnansstraat en de Jan Aartestraat komen we op het Piusplein.


Dit plein is de locatie van een verhaal van Joris-Karl Huysmans (1848-1907), de Franse auteur die vereenzelvigd wordt met de decadente literatuur maar die na zijn bekering ook zeer deugdelijk christelijk werk geschreven heeft. Huysmans was een neefje van Constant Huijsmans, een tekenleraar aan de Rijks-HBS in Tilburg. Oom Constant woonde aan het Piusplein, en in 1874 kwam Joris-Karl bij hem op vakantie. Daarover schreef hij het verhaal Un campement de bohémiens (Een zigeunerkamp). De vertaling hiervan is geschreven door Jef van Kempen en hij leest hier een fragment voor.


Er kan aan en rond het plein goed gegeten worden, al zullen wij de laatste zijn Tilburg een `culinaire stad' te noemen. Dat laatste vond ook Willem Elsschot (1882-1960) in Kaas. De hoofdfiguur, Frans Laarmans, wil indruk op een aantal heren maken door te zeggen dat hij heerlijk gedineerd heeft in Duinkerken, maar die heren blijken alle restaurants van de Côte d'Azur te kennen. Laarmans:

Ik hield mijn restaurant gereed en wachtte op een gunstige gelegenheid. Maar zij hadden het ditmaal over Saulieu, Dijon, Grenoble, Digne, Grasse en waren dus blijkbaar op weg naar Nice en Monte Carlo, zodat ik bezwaarlijk Duinkerken vernoemen kon. Het zou een indruk hebben gemaakt als een die plotseling met Tilburg komt aanzetten terwijl de restaurants van de Rivièra worden opgesomd.

Wie wel in Tilburg at, was Albrecht Dürer (1471-1528). Hij was op weg naar Antwerpen en reisde via Den Bosch en Oisterwijk naar Tilburg. In zijn dagboek van 21 november 1520 noteerde hij de onkosten: ...aber zu Tillwerg [Tilburg] assen wir zu Morgens und verzehrten 4 Weisspfennig. En voort gaat de reis naar Baarle. Veel is het niet, maar het is wel de oudste ons bekende plaats van een literaire verwijzing naar Tilburg. Een van Cees Nootebooms rituelen bestaat uit een Brabantse koffietafel:

'Dit is nu een Brabantse koffietafel,' zei zijn tante. Ze hield haar hoofd op naar Taads, vol verwachting. Voor hem had ze dit allemaal uitgestald. Taads zweeg. Het ene oog zocht over de tafel, genadeloos, onverbiddelijk. Tenslotte kwam het oordeel, een zweepslag. 'Zeg Thérèse, heb je geen ham?'

Maar Tilburg was ook een roomse stad, en in de roomse leer was gulzigheid de vijfde hoofdzonde. Vergeet dus niet het volgende vers van Luc van Hoek (1910-1991):

Boven een herberg

D'ingang is u bekend,
Vergeet den uitgang niet:
't leven is voor geeneen
een ondoorbroken lied

Hieronder ziet u nog een foto van het oude Piusplein.


Terug naar het begin van de pagina
Meer informatie

HOME Literaire wandelroute

HOME Literair Tilburg

Volgende straat

Vorige straat



U bevindt zich op het ogenblik ongeveer hier:



Over de volgende schrijver(s) kunt u meer informatie vinden:
De complete teksten van 'Un Campement de bohémiens' kunt u zowel in het Frans als in het Nederlands hier lezen.

Als u de volledige tekst van de literaire wandelroute wilt lezen dan kunt u deze hier downloaden.